ANALIZA DRAGE PILSELA

Berlusconijeva brojčana, ne i politička pobjeda

15.12.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Malom jučerašnjom parlamentarnom pobjedom, talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji postaje prava jegulja, to jest profesionalac političkog preživljavanja, izbjegava neposredan kolaps ionako slabe vlade, ali se agonija nastavlja. Tri glasa koje je kupio da bi izbjegao poraz u Donjem domu parlamenta, naravno, nisu dovoljna za provjetravanje magle u zemlji u kojoj se ništa više jasno ne vidi. Ponajmanje budućnost

Međutim, matematika je neminovna i prijevremeni izbori lebde nad Italijom s istom snagom kao i uoči jučerašnjeg 'dana D'. To da je Berlusconi morao prositi za pomoć – zapravo kupiti te glasove (obećavajući mjesta u Vladi ili drugim oblicima političkih usluga), kako tvrde opozicija i mediji – pokazuje koliko je, bez sumnje, istrošen njegov politički kapital.

Razvoj događaja najavljuje i kraj Berlusconija - tajkuna koji je kontrolirao javni život Talijana koristeći sve moguće načine za osobni probitak, i to kroz 15 godina. Podsjetimo, prije dvije godine, kad se trijumfalno vratio na vlast, Berlusconi je u parlamentu imao prednost od 100 zastupnika! A gdje je danas? Na koljenima.

Glasovanje je proteklo u klimi velike napetosti, s uvredama, povicima, psovkama, guranjem. Kupljeni zastupnici, Bruno Cesario, Domenico Scilipoti i Massimo Calearo, u dosad neviđenoj blamaži, nakon što su primili čestitke za 'hrabar potez', sebe su nazvali 'grupom odgovornih'.

Berlusconi je spašen u posljednjoj minuti borbe i unatoč obećanjima da će proširiti koaliciju desnog centra, jasno je da Berlusconi više ne može voditi talijanske poslove s potrebnom ozbiljnošću. Ma koliko ova tvrdnja djelovala sarkastično. Liga Nord Umberta Bossija postavlja važan uvjet za ostanak u Vladi, naime, za stabilnu vladavinu treba 316 ruku, a sada ih je 314, pa Bossi kaže da je spreman za izvanredne izbore, ako će vlast i dalje visiti o koncu.

Jučerašnji sukobi na ulicama Rima, vrlo nasilni, dakako, pokazali su i koliko se ugled Berlusconija ruši i na cesti. Premijer uvjerava da može vladati, iako je sada rob običnih prohtjeva bilo kojeg zastupnika. Naime, i njemu se u bilo kojem trenutku može dogoditi ono što se dogodilo njegovom najvećem neprijatelju Gianfrancu Finiju, kojem su dva zastupnika zabila nož u leđa kad su, opet uz ucijene Berlusconija, odlučili glasovati suzdržano. Danas Fini, želimo reći, sutra Berlusconi.

I tako će biti još par tjedana do sljedeće runde. Najvjerojatnije, sve dok ustavni sud ne donese odluku (u siječnju) o tome odgovara li zakon koji sada daje imunitet premijeru i nekim njegovim ministrantima talijanskom ustavu.

Ponavljamo, Fini, koji je vodio sav taj cirkus relativno smiren (iako je ponovno počeo pušiti nakon godinu dana pauze), kaže: 'Bila je to brojčana pobjeda. Ne i politička.'