KREŠIMIR ZUBAK:

'Holbrooke je dobro znao tko stoji iza njega'

15.12.2010 u 13:08

Bionic
Reading

Krešimir Zubak, koji je kao predstavnik Hrvata iz BiH odbio potpisati Daytonski sporazum, čiji je glavni arhitekt bio upravo prije dva dana preminuli Richard Holbrooke, u kratkom razgovoru za tportal iznio je svoje viđenje Holbrookea, rekavši da se radilo o odlučnom, upornom i sposobnom diplomatu koji je dobro koristio činjenicu da je iza njega stajala najmoćnija administracija na svijetu

Zubak je oponent HDZ-a BiH iz kojeg je izišao 1998. zbog neslaganja oko politike koja se zalaže za stvaranje trećeg entiteta u BiH, kojim bi Hrvati iz Srednje Bosne i Posavine ostali zanemareni.

'Iza Holbrookea je stajala najmoćnija administracija na svijetu i on je to koristio kao argument kako za pripremu sastanaka u Daytonu, tako i za postizanje rješenja', prisjetio se Zubak. Na koncu je uspio, kaže Zubak, u onome što je naumio, a on je želio, između ostaloga, postići osobni uspjeh, kao i uspjeh za SAD.

Što se tiče samoga Daytonskog sporazuma, on ima svoje dobre i loše strane, kaže Zubak.

'Dobro je to što je došlo do određenih poboljšanja - zaustavljen je rat, obnovljena zemlja od ratnih razaranja, uvedena sloboda kretanja na cijelom teritoriju, jedinstvena moneta', objašnjava ovaj političar. On smatra da krucijalni problem i glavno pitanje nije riješeno, a to je što i kako dalje s BiH, jer se i danas nalazimo tamo gdje smo bili na početku 1991. godine.

'Dayton je riješio samo to da BiH ostane cjelovita, ali daje mogućnost, ne kažem da će se to dogoditi, ali se može tako interpretirati, da se entiteti mogu odcijepiti', mišljenja je on.

SAD, Hrvatska i Hrvati u BiH napravili su grešku jer su premalo inzistirali na potpunoj implementaciji Washingtonskog sporazuma, kaže, jer se tim ugovorom, koji je već bio potpisan, BiH određivala kao država kantona. Tako i Republika Srpska bila samo jedan od kantona u Bosni i Hercegovini.

'Olako smo se odrekli tog argumenta', zaključio je Zubak.