UHAPŠEN 'KOKAIN-DJED' U BEČU

Bandu dilera predvodio 77-godišnjak

15.12.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Bečka policija je uhvatila skupinu od dvadesetak dilera drogom, koje je predvodio 77-godišnji Erich K., poznat kao 'kokain-djed' u kriminalnim krugovima

Dilerska ekipa koju je predvodio živahni starčić mjesecima se bavila dilanjem kokaina, marihuane i raznih tableta, tijekom kojih je prodala deset kilograma kokaina i 30 kilograma kanabisa, prema procjenama istražitelja. Istraga se u međuvremenu proširila na još 15 osoba, a od dvadesetak prvotno privedenih 13 je zadržano u istražnom zatvoru, dok su ostali dobili kaznene prijave i pušteni braniti se sa slobode. Jedan 53-godišnjak se nalazi u bijegu, te se za njega smatra da je bio važna karika u rasparčavanju opojnih sredstava. Ipak, medijima je najzanimljiviji 77-godišnji šef dilerske operacije, koji je osobno sredio dostavu robe iz Nizozemske. U trenutku hapšenja kod Ericha K. pronađen je kilogram kokaina.

Starčić je, inače, do sada osuđen čak 23 puta tijekom svojeg neuobičajenog života, a desetljeća je proveo iza rešetaka. Danas je pak poznat svima u bečkoj policiji i na sudovima, pa mu je postalo vrlo teško izbjeći pažnju organa sigurnosti. Erich K. je svoju kriminalnu karijeru započeo kao provalnik, ali se zbog poodmaklih godina prebacio na rasparčavanje droge uz lakonsko objašnjenje da je 'kilogram kokaina lakše nositi' nego ukradene elektronske uređaje.

Iako je 'pola života proveo iza rešetaka', Erich K. očito nije odustao ni kao 77-godišnjak od kriminalnih aktivnosti, pa ga za krijumčarenje i prodaju kokaina očekuje novo suđenje i vrlo vjerojatna presuda, koja bi mogla postati doživotnom. U svakom slučaju, 'kokain-djed' je maknut s ulice, što znači da se policija može posvetiti lovu na veće ribe.