U INDIJSKOM OCEANU

Stravičan brodolom imigranata kod Božićnog otoka

15.12.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Strahuje se da se možda i do pedesetak imigranata utopilo nakon brodoloma njihova plovila u vodama oko australskog Božićnog otoka u Indijskom oceanu u srijedu, objavile su mjesne vlasti

Njihov brod, na kojem je bilo osamdesetak putnika, prvo je udario u stijene, a zatim se prepolovio i potonuo. Olujno more je brodolomce, uključujući žene i djecu, zatim počelo bacati na oštre hridi.

Spasilačke službe uspjele su zasad spasiti četrdeset putnika, a strahuje se da su se ostali utopili i poginuli na stijenama. S obzirom na to da su imigrantski brodovi često pretrpani, vlasti pretpostavljaju da bi broj poginulih mogao biti i do pedeset.

Televizijske snimke i izjave očevidaca s mjesta nesreće stravične su. Mala djeca, među njima i bebe, i njihove majke iz mora su vrištali da im se pruži pomoć. Tijela onih koje su ogromni valovi bacali na stijene plutaju oko otoka.

Nacionalnost putnika još nije poznata, ali se nagađa da bi mogli biti s područja Bliskog istoka. Tisuće imigranata, budućih tražitelja azila, iz pravca Iraka, Afganistana i Šri Lanke kopnom stignu do Indonezije, a zatim kreću prema Australiji na palubama sklepanih plovila.

Božićni otok, australski teritorij smješten na približno 300 km od indonezijske obale, sadrži prihvatni centar gdje je smješten veliki dio tražitelja azila tijekom razmatranja njihovih zahtjeva.

Brodolom kod Božićnog otoka