Svijet BORBA ZA ŠKOLSTVO

Više od 100 ozlijeđenih u prosvjedima u Rimu

Najmanje 100 ljudi ozlijeđeno je u sukobima talijanske policije i prosvjednika koji su bacali petarde i pokušali upasti u zgradu parlamenta, objavili su talijanski mediji u utorak navečer

Prosvjednici su demonstrirali zbog smanjenja proračunskih izdvajanja za školstvo.

Izlozi trgovina porazbijani su, a nekoliko policijskih automobila zapaljeno u prosvjedima u središtu Rima.

Među ozlijeđenima su 22 prosvjednika koji su prebačeni u bolnicu te 57 policajaca.

Nasilje je izbilo dok su dva doma parlamenta raspravljala o povjerenju vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconia, koja je na kraju preživjela glasovanje.

Studentske udruge imale su dozvolu za održavanje mirnog prosvjeda po ulicama Rima, ali su se manje grupe odvojile i pokušale ući u zabranjeno područje koje je blokirala policija, prenose mediji.

Krajem studenoga studenti su upali u nekoliko povijesnih talijanskih građevina, uključujući Koloseum i kosi toranj u Pisi, a prošloga tjedna sukobili su se s policijom pred operom La Scala u Milanu.

Reforme predviđaju smanjenje izdvajanja za one fakultete koji, prema vladi, privlače malo studenata i oduzimaju sredstva važnijim smjerovima.

Kritičari reformi, među kojima je i lijeva oporba, smatraju da se tako smanjuju sredstva za razvojne projekte i investicije bez kojih fakulteti neće moći ispunjavati visoke obrazovne standarde.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još