Svijet PROSVJEDI PROTIV BERLUSCONIA

U neredima u Italiji ozlijeđeno oko četrdeset osoba

Četrdesetak osoba, među kojima i policajci, ozlijeđeno je u žestoku sukobu prosvjednika koji su bacali dimne bombe i kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem u utorak u Rimu nakon glasovanja u parlamentu o povjerenju vladi Silvija Berlusconija

Deseci tisuća mladih - sto tisuća po organizatorima - počeli su mirno prosvjedovati, noseći transparente protiv vladine politike u prosvjeti i tražeći ulaganja u kulturi i školstvu.

U prosvjednoj povorci uz studente su bili i nezaposleni te stanovnici L'Aquile, grada u pokrajini Abruzzu, koji je opustošen u potresu u travnju 2009. (308 osoba poginulo). 'Želimo reći 'ne' vladi koja nas je napustila pošto je u našem gradu učinila tek neke kozmetičke zahvate', rekao je Ilia Antenucci.

Dok su zastupnici raspravljali o glasovanju o povjerenju premijeru, prosvjednici su se, u kacigama, pokušali približiti zgradama Senata i donjeg doma, u povijesnom središtu grada, ali ih je policija uspjela odbiti. Bacali su jaja, petarde, dimne bombe i boju.

Manje skupine su se sukobile s policijom, paleći automobile uz obalu Tibera i blizu Trga naroda te više oklopnih policijskih vozila. Napali su i gradske autobuse i promet je popodne bio prekinut.

Prosvjedni skupovi održani su i u Milanu, gdje su prosvjednici ušli u zgradu Burze, uz povike 'Profiteri!', u Palermu, gdje su studenti zauzeli pistu u zračnoj luci, u Catani, ali i u Bariju, Cagliariju, Genovi, Napulju i Torinu.

Oko 17 sati, kad se smračilo, mir se pomalo vratio u prijestolnicu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još