POLICIJSKA BRUTALNOST U LONDONU

Izvukli studenta iz kolica i vukli ga po cesti

14.12.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Dobili su trostruko skuplje studije i posvađali se s policijom na mrtvo ime. Nakon masovnih studentskih prosvjeda u Londonu, na tapetu je došla policijska brutalnost za vrijeme demonstracija. Najnoviji video pokazuje kako su u jednom trenutku izvukli studenta iz kolica i vukli ga preko ulice

Sve bi ostalo tek kao nevjerojatno sjećanje očevidaca, no srećom, jedan od njih je uključio kameru na mobitelu i snimio policajca kako izvlači prosvjednika iz invalidskih kolica i vuče ga na drugu stranu ceste prije nego su ga u tome zaustavile kolege. Dvadesetjednogodišnji Jody McIntyre, žrtva tog suludog incidenta na prosvjedima u četvrtak, izjavio je da ga je metropolitanska policija (MET) dva puta izvukla iz sjedalice te večeri. Prvi puta su ga odveli na rukama i premjestili na drugu lokaciju s riječima da je to zbog njegove vlastite sigurnosti, dok su ga drugi put brutalno prevrnuli i vukli.

Šef MET-a sir Paul Stephenson ovih dana prolazi kroz javnu paljbu i nudi ostavku. Skandal s nepokretnim McIntyreom nije i jedini. Jedan od studentskih prosvjednika završio je na operaciji mozga nakon što je isprebijan pendrecima, a marljive kamere prosvjednika snimile su pripadnicu policije koja nije nosila identifikacijski broj na uniformi, što je obaveza svakog policajca.

Nasilno izvlačenje prosvjednika iz kolica

Koliko god je snagama reda stalo snimiti lica pojedinaca u gomili koji uništavaju imovinu i iniciraju kršenje zakona, jednako je bitno moći identificirati pripadnike policije. Svima je još živo u sjećanju smrt Iama Tomlinsona, prodavača novina kojeg je na prosvjedima povodom samita skupine G20 u Londonu prošle godine na pod gurnuo policajac bez oznaka. Čovjek je uslijed pada dobio smrtonosni srčani udar.

Studentska javnost, i ne samo ona, frapirana je načinom na koji je MET postupao za vrijeme studentskih prosvjeda i premda je policija krenula s internim istragama, odgovornost se traži i na političkoj razini. Keith Vaz, predstojnik izabrane komisije za unutrašnje poslove pri Vladi, danas bi o tom problemu trebao razgovarati s ministricom unutrašnjih poslova Theresom May. Traže se alternativni načini reguliranja sličnih događaja u budućnosti i čini se da pitanje dana glasi - je li jednostavnije kontrolirati mase vodenim topovima ili policijskim obručem na temperaturama ispod nule?

Rezime prosvjeda u četvrtak glasi 35 uhićenih. MET je već objavio lica četrnaestero inkriminiranih prosvjednika na svojoj stranici, a kažu, biti će ih i još. Članove vladajuće koalicije koji su glasali za novi drakonski zakon nisu valjda stavili iz očitog razloga - svi znaju kako izgledaju.