PUKOTINA U IRANSKOM REŽIMU

Ahmadinedžad smijenio ministra vanjskih poslova

14.12.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad smijenio je ministra vanjskih poslova Manuchehra Mottakia, a privremeno je na to mjesto imenovao šefa nuklearnoga programa Alija Akbara Salehija. Otpušteni Mottaki je nedavno javno kritizirao predsjednikovu vanjsku politiku i kadroviranje na tom polju

'Mottaki nije uspio naći zajednički jezik s predsjednikom po pitanju vanjske politike', stoji na reformističkom portalu Mardomsalari. Mottaki je smatran čovjekom Alija Lariyania, sadašnjeg predsjednika parlamenta i jednog od najvažnijih opozicijskih čelnika.

U središtu svađe je bio potez kojim je predsjednik imenovao četiri posebna izaslanika (Bliski istok, Azija, Kavkaz i Afganistan), premostio ministarstvo vanjskih poslova i stvorio paralelnu diplomatsku strukturu kako bi ojačao svoju vlast i poziciju. Mottaki se izravno požalio vrhovnom vođi Iranske revolucije, ajatolahu Aliju Hameneiju, koji ima posljednju riječ u svim pitanjima, pa i u onima koja se tiču vanjske politike.

Hamenei
je tada spasio Mottakija od pada, ali je Ahmadinedžad te izaslanike istodobno imenovao i svojim posebnim savjetnicima, pa su dani za Mottakija bili odbrojeni. Poniženje je bilo maksimalno, jer mu se predsjednik zahvalio na uslugama dok je ministar bio na službenom putu u Senegalu.

Odluka da Mottakija zamijeni potpredsjednikom vlade i vođom nuklearnog programa Salehijem prije svega govori o Ahmadinedžadovoj potrebi da izbjegne proceduru dobivanja podrške parlamenta za novoga ministra, to jest o ozbiljnim pukotinama u iranskom režimu.

Prema dokumentima WikiLeaksa, Salehi je okarakteriziran kao 'tvrd kadar' koji ne uživa naklonost ajatolaha Hameneija.