UPRAVITELJ ZATVORA U SALZBURGU

'Sanader ostaje iza rešetaka do Nove godine'

13.12.2010 u 18:09

Bionic
Reading

Upravitelj zatvorskog odjela u Salzburgu Dietmar Knebel rekao je da njihov novi zatvorenik, bivši premijer Ivo Sanader, nema nikakve posebne povlastice te da ga nitko dosad nije posjećivao. Prema njegovoj procjeni, Sanader će u zatvoru ostati do kraja godine

Ivo Sanader, uhićen na naplatnim kućicama austrijske autoceste u petak, treću noć je proveo u istražnom zatvoru u Salzburgu.

Danas su kamere hrvatskih medija prvi put mogle ući u prostorije suda. Upravitelj zatvorskog odjela Dietmar Knebel rekao je da Sanader 'nema posebnih želja' te da je u dobrom psihičkom i fizičkom stanju i da ga još nije posjetio nitko iz obitelji i da se čak nisu ni najavili.

'Sanader može koristiti zatvorski telefon, ali ne i svoj mobitel i računalo. Ćelija mu se svaki dan zatvara u 17 sati', rekao je Knebel i detaljno opisao kako izgleda dan svakog zatvorenika, pa tako i Sanadera:

'Ujutro se probudi, može izaći na doručak, može se kupati, može čak i na svježi zrak izaći na sat vremena. Onda se vrati natrag, odlazi na ručak, a poslijepodne može šetati s drugim zatvorenicima. U 17 sati mu se soba zatvara. Sanader nema nikakvih posebnih uvjeta, vrijede pravila kao i za sve stale zatvorenike. Nemam informaciju da će mu doći obitelj. Sanader smije gledati televiziju, slušati radio i samo preko običnog telefona čuti se s obitelji. Može koristiti i teretanu, ali ne znam je li je do sada koristio.' rekao je Knebel za 24 sata TV

Knebel je rekao i da je njegova procjena da će Sanader u istražnom zatvoru ostati do kraja prosinca.

Kako prenosi Hina, Knebel je rekao da se zatvorska uprava u Salzburgu pobrinula da drugi zatvorenik u ćeliji broj 79, odgovara Sanaderu. Riječ je o 59-godišnjem odvjetniku specijaliziranu za gospodarstvo Friedrichu L. iz Salzburga, koji je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog pronevjere 2,8 milijuna eura svojih klijenata.

Inače, Sanaderov odvjetnik Werner Suppan potvrdio je jučer da je Sandera ispitao dežurni pokrajinski sudac u Salzburgu. Sanader je pritom rekao da se ne osjeća krivim te da još razmišlja hoće li pristati na ubrzani postupak izručenja.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa poslalo je svu potrebnu dokumentaciju i zahtjev za izručenjem Sanadera koji bi u Salzburg trebali stići najkasnije sutra.