RUČAK S FAYMANOM

Austrijski kancelar podržava Kosor u borbi protiv korupcije

13.12.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Tri dana nakon uhićenja Ive Sanadera, premijerka Jadranka Kosor došla je u službeni posjet Beču, sastavši se na radnom ručku s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom

Kosor i Faymann ručali su zajedno u restoranu u centru Beča, no nisu bili pretjerano raspoloženi za davanje izjava novinarima.

Mnogo toga zanima javnost, ponajviše što bivši premijer Sanader zna o sumnjivim poslovanjima Hypo-banke na Balkanu, s obzirom na to da je propast Hypo Alpe Adria grupe vruća politička tema u Austriji već više od godinu dana.

Ipak, iz ureda austrijskog kancelara su medijima unaprijed poručili da afera Hypo neće biti službena tema razgovora između njega i Kosor te da postoje nadležni organi koji će istražiti umiješanost pojedinaca u bankarske malverzacije.

Riječ je o davno prije dogovorenom 'radnom sastanku o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji', tvrdi Faymannov ured, ali dodaju da će u okviru toga raspravljati i o borbi protiv korupcije. Tamošnji mediji pak podsjećaju da je Jadranka Kosor bila jedna od najbližih suradnica Ive Sanadera, njegova desna ruka, kako su to oboje nekoć govorili.

'Odnosi između Hrvatske i Austrije tradicionalno su dobri. Imamo intenzivnu gospodarsku suradnju i zbog toga, naravno, podupiremo hrvatsku kandidaturu za pristup Europskoj uniji', rekao je Faymann nakon sastanka s Kosor. Dvoje premijera razgovarali su i o borbi protiv korupcije. 'Premijerka Kosor zadnjih je mjeseci vodila jedinstvenu borbu protiv korupcije. Jako mi je stalo do toga da joj u tom smislu izrazim punu potporu', zaključio je Faymann.