Svijet ČELNIK FLAMANSKIH SEPARATISTA

'Belgija je propala nacija'

Čelnik stranke koja se zalaže za flamansku neovisnost Bart de Wever u ponedjeljak je za njemački tjednik Der Spiegel izjavio da je Belgija 'propala nacija bez budućnosti'

'Belgijska država nema nikakvu budućnost', kazao je šef najjače stranke u Belgiji, Novog flamanskog saveza (N-VA). 'Da je moguće ostvariti neophodne reforme u okviru belgijske države, ja se tome ne bih protivio. Ali to nije moguće. Valonci, a prije svih socijalisti kao njihova najjača stranka, blokiraju sve razumne reforme. Zbog toga tvrdim: Belgija više ne funkcionira. Belgija je propala nacija', rekao je Wever.

Prema njegovim riječima, uvođenje eura uvelike olakšava podjelu Belgije. 'Nekoć sam smatrao da bi ukidanje belgijskog franka rezultiralo gospodarskom katastrofom. Danas, dvije strane u Belgiji ostaju u euro-zoni', objasnio je.

De Wever je također oštro kritizirao političku ulogu kralja kojeg se smatra jednom od posljednjih poveznica između dviju zajednica, flamanske i valonske: 'Za Valonce je on dobar, jer imaju neki osjećaj povezanosti, a za mene je kralj nevažan. Monarhija je prošlost.'

Belgija je već šest mjeseci bez vlade. Nakon izbora održanih 13. lipnja propali su svi pokušaji formiranja koalicije između N-VA, koja zagovara nezavisnost Flandrije, i frankofone socijalističke stranke (PS) Elia di Rupe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još