Svijet OTOVRENA BIRALIŠTA

Na Kosovu parlamentarni izbori

Na Kosovu su u nedjelju ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore, prve nakon proglašenja neovisnosti u veljači 2008. godine

Oko 1,6 milijuna birača, od kojih 70.000 glasuje prvi put, pozvani su da izaberu 120 zastupnika u parlamentu između 1.265 kandidata istaknutih na 29 lista, od kojih je sedam albanskih i osam srpskih.

Dvadeset mjesta u parlamentu namijenjeno je manjinama, od toga deset mjesta za 120.000 Srba koji žive na Kosovu, uglavnom u enklavama na sjeveru zemlje uz granicu sa Srbijom, gdje čine većinu.

2.280 biračkih mjesta u 37 općina bit će otvoreno do 19.00 sati.

Odaziv bi mogao biti presudan za ove izbore na kojima najviše izgleda imaju dvije najveće stranke, Demokratska stranka Kosova (PDK) predsjednika vlade na odlasku Hashima Thacija i Demokratska liga Kosova (LDK) koju predvodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa.

Po posljednjim anketama, PDK bi mogao osvojiti 30 posto glasova, a LDK 28 posto.

PDK i LDK su partneri u koaliciji na vlasti na odlasku.

Prijevremeni izbori raspisani su pošto je u rujnu predsjednik države Fatmir Sejdiu podnio ostavku, kada je ustavni sud zaključio da je prekršio ustav obnašajući istodobno tu dužnost i dužnost predsjednika stranke Demokratske lige Kosova (LDK).

Kako se Demokratski savez Kosova (DSK) predsjednika vlade Hashima Thacija i LDK nisu mogli dogovoriti oko novog šefa države, predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi, po ustavu privremeni predsjednik, raspisao je nove izbore.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još