KAO POSLJEDNJI

Grčki parlament ratificirao Protokol o pristupu RH NATO-u

18.02.2009 u 12:34

Bionic
Reading

Grčki parlament ratificirao je Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

MVPEI navodi da je od grčkog parlamenta primio obavijest o ratifikaciji Protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku, te da pozdravlja tu odluku.

U priopćenju se navodi da je tim činom Protokol o proširenju NATO-a na Republiku Hrvatsku ratificiran u parlamentima svih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija očekuje da će u najskorije vrijeme i u Republici Sloveniji završiti parlamentarna rasprava o već ratificiranom Protokolu o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku", ističe se u priopćenju.

Do sada je 12 zemalja članica NATO saveza završilo proces deponiranja nacionalnih instrumenata ratifikacije kod depozitara Sjevernoatlantskog ugovora, odnosno u američkom State Departmentu. Polaganjem ratifikacijskog instrumenta u State Departmentu smatra se da je ratifikacija Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku u potpunosti dovršena. Kada svih 26 zemalja članica završi proces deponiranja nacionalnih instrumenata ratifikacije, glavni tajnik NATO-a će uputiti poziv Republici Hrvatskoj da pristupi Sjevernoatlantskom savezu.

Nakon toga Hrvatski sabor treba ratificirati Sjevernoatlantski ugovor i deponirati ga u State Department. Činom deponiranja Republika Hrvatska i formalno postaje punopravna članica NATO saveza.