Svijet TADIĆ ODLUČIO

Srbija ipak na dodjeli Nobelove nagrade za mir

Srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković sam je odlučio otputovati u Oslo na dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou, zato što je shvatio da nije prihvaćen njegov poziv ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću da se preispita prvotna odluka o izostanku srbijanskih dužnosnika s te svečanosti, objavio je u petak Jankovićev ured

Janković je s Jeremićem razgovarao u srijedu, 8. prosinca, a odluku donio sutradan kao neovisan državni predstavnik za brigu o zaštiti i unapređenju ljudskih prava, stoji u priopćenju.

S obzirom na to da put u Oslo u zadnji tren više nije bilo moguće organizirati redovitim linijama, Jankoviću je ipak ponuđen zrakoplov srbijanske vlade te logistička pomoć srbijanskog veleposlanstva u Norveškoj.

Janković je naglasio da je odlučio nazočiti svečanosti jer je opće prihvaćeno da ljudska prava nadilaze svaku politiku, posebice zato što je ovogodišnji dobitnik običan građanin, a ne državnik ili političar.

Voditelj ureda Europske komisije u Srbiji Vincent Degert izrazio je, kako prenosi srbijanska agencija Beta, zadovoljstvo što će Srbiju netko službeno predstavljati u Oslu, pogotovo što je riječ o osobi koja se bavi zaštitom ljudskih prava u svojoj zemlji.

U četvrtak navečer beogradski mediji prenijeli su da će Janković i službeno predstavljati Srbiju na dodjeli Nobelove nagrade za mir, navodeći da je tako u zadnji tren odlučio srbijanski premijer Mirko Cvetković.

S obzirom na to da je objavljeno da Srbija, kako bi se solidarizirala s Kinom koja se protivi ovogodišnjoj odluci Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, neće sudjelovati na svečanu uručenju nagrade, u srbijanskoj političkoj, stručnoj i široj javnosti pojavilo se mnogo prijepora zbog te odluke.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je izjavio da će se o izostanku Srbije sa svečanosti u Oslu očitovati tek kad vlada o tome priopći svoje stajalište, dodavši da je odluku o tome donio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, u skladu sa svojim ovlastima i srbijanskim zakonima.

Neslužbeno, pozivajući se na neimenovan izvor u vrhu srbijanske vlasti, beogradski dnevnik Press u petak prenosi kako je Tadić namjeravao tražiti hitan Jeremićev opoziv zbog te odluke, ali su ga suradnici uvjerili da bi to u ovom trenutku više štetilo nego koristilo.

'Predsjednik Tadić doslovno je poludio kad je čuo da je Jeremić sam odlučio bojkotirati Nobela. Pozvao je premijera Cvetkovića i zatražio da ga odmah smijeni jer je tom odlukom ugrozio europske integracije koje su državni prioritet broj jedan', kazao je neimenovani izvor Pressa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još