NESLUŽBENA INFORMACIJA

Sanader sletio u London?

09.12.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Slovenski radio objavio je u četvrtak poslijepodne, pozivajući se na neslužbene informacije, da doznaje da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prijavljen za let u London s ljubljanskog aerodroma Brnik poslijepodne u 15.50 sati, a dopisnica HTV-a iz Londona je neslužbeno doznala da je u taj grad i sletio negdje oko 18 sati.

Glasnogovornica slovenskog ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole rekla je u četvrtak poslijepodne, u telefonskom razgovoru za Hinu, da slovenska policija nema informacija o navodnom putovanju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u London preko ljubljanskog aerodroma Brnik.

Informaciju o tome da je Ivo Sanader bio prijavljen na popodnevnom letu EasyJeta u London s ljubljanskog aerodroma Brnik, koju je u četvrtak popodne prvi objavio Slovenski radio, prenijeli su gotovo svi slovenski mediji, pa su se pojavile i informacije da je viđen u aerodromskoj zgradi. Slovenski radio pozivao se u svojoj vijesti na "neslužbene izvore", ali je kasnije javio da je to zanijekala slovenska policija.

Drole je kazala da je novinarima koji su je zvali popodne provjeravajući je li Sanader doista viđen u zračnoj luci Brnik, rekla da su pokušali provjeriti vijest slovenskog radija te da jedinica pogranične policije na aerodromu "nema takvu informaciju".

Na pitanje bi li Sanader u slučaju da je ušao u zrakoplov pograničnoj policiji morao pokazati putne dokumente jer je riječ o međunarodnom letu, odgovorila je potvrdno.

Glasnogovornica slovenskog ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole izjavila je popodne u telefonskom razgovoru za Hinu da je Sanader oko 11 sati ušao u Sloveniju preko graničnog prijelaza Bregana, ali da slovenski organi nisu imali pravnog temelja za bilo kakvo djelovanje. Prema njezinim riječima, Sanadera je na graničnom prijelazu prepoznao slovenski policajac i odatle informacija da je ušao u Sloveniju, koja zasad nema automatskog sustava Enter-Exit kakav imaju druge europske države i koji registrira svaku putovnicu i putnika na granici.

Slovenski mediji vijest o bijegu bivšeg hrvatskog premijera popodne donose kao prvu i udarnu vijest dana.