Svijet ZBOG LIU XIABOA

Kina blokirala portale stranih medija

Pristup internetskim stranicama nekih stranih medija u Kini onemogućen je u četvrtak uoči simbolična uručenja Nobelove nagrade za mir kineskome disidentu Liu Xiabou, političkom zatvoreniku u svojoj domovini, koja je vrlo nezadovoljna ovogodišnjom odlukom norveškog Odbora za Nobelovu nagradu

Novinari su neuspješno pokušavali ući na stranice BBC-a, CNN-a i norveške televizije NRK, javlja agencija AFP te podsjeća da se blokada dogodila i prije dva mjeseca kada je Nobelov odbor objelodanio svoju odluku.

Liu Xiabo (54) bio je jedan od vođa prodemokratskog pokreta Pekinškog proljeća 1989, a na Božić 2009. osuđen je na 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog 'potkapanja' države, jer je potpisao 'Povelju 08', tekst kojim kineski intelektualci traže demokratizaciju Kine.

Svečanosti u Oslu neće prisustvovati ni članovi njegove obitelji, jer im kineske vlasti to ne dopuštaju te će laureata simbolično predstavljati prazan stolac i njegova fotografija, a jedan njegov tekst pročitat će glumica Liv Ullmann.

Uvrijeđen odlukom Nobelova odbora, Peking je zadnjih tjedana pritiskao diplomate i aktiviste za ljudska prava, istaknute umjetnike i intelektualce kako bi ih spriječio da otputuju u strahu da se ne zapute u Oslo.

Kina je pritiskala i mnoge države da ne pošalju u Oslo svoje predstavnike, ali je u četvrtak predsjednik norveškog odbora za Nobela Thorbjeorn Jagland kazao kako je ugodno iznenađen veličinom međunarodne potpore.

'Nismo očekivali mnogo političke potpore, jer mnogobrojne zemlje toliko ovise o Kini gospodarski i politički i zato treba pozdraviti koliko je međunarodnih vođa odlučno zatražilo oslobađanje Liua.'

U 109 godina, koliko se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir, ovo je tek drugi put da nagradu neće moći primiti ni dobitnik ni njemu bliska osoba. Tako je bilo i 1936. kada je u doba nacističke Njemačke dobitnik bio novinar i pacifist Carl von Ossietzky.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još