AZIJSKI SAVEZNICI

Sjeverna Koreja i Kina postigle konsenzus

09.12.2010 u 13:21

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il u četvrtak se u Pyongyangu sastao s visokim kineskim dužnosnikom, državnim savjetnikom za vanjsku politiku Dai Bingguom, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua

Sastanak je uslijedio usred snažnih napetosti na Korejskom poluotoku, a SAD i azijski saveznici od Pekinga zahtijevaju da se angažira u odnosima s Pyongyangom na smanjenju tenzija.

Sjeverna Koreja je 23. studenoga granatirala jedan južnokorejski otok, pri čemu su poginule četiri osobe - civili i južnokorejski vojnici, a 18 osoba je ranjeno. Kina je jedina svjetska sila koja nakon granatiranja nije osudila Pyongyang. Kim Jong-Il Dai Bingguo razgovarali su o stanju na Korejskom poluotoku te su postigli 'konsenzus', prenosi Xinhua ne navodeći pojedinosti.

Sjevernokorejski dužnosnici u četvrtak su branili odluku o granatiranju južnokorejskog otoka koji je rezultirao odgovorom Seula, prebacujući još jedanput odgovornost na Južnu Koreju. Pyongyang i dalje tvrdi da je reagirao na pomorsku vojnu vježbu južnokorejske vojske u tom osjetljivom pograničnom području, poprištu nekoliko težih incidenata u posljednjih nekoliko godina.

Pyongyang tvrdi da je Južna Koreja tijekom vojnih vježbi ispalila 'nekoliko tisuća granata' prema sjevernokorejskim teritorijalnim vodama. Granatirani otok Yeonpyeong smješten je na graničnoj liniji koju su odredili Ujedinjeni narodi nakon završetka Korejskog rata (1950-1953). Sjever ne priznaje tu granicu, uz obrazloženje da bi se trebala nalaziti niže - prema jugu - te da se sporni otok zapravo nalazi unutar sjevernokorejskih teritorijalnih voda. 'Ovaj neodgovorni potez Južne Koreje bio je namjerna provokacija čiji je cilj bio prisiliti Narodnu Republiku Sjevernu Koreju na odgovor', prenosi agencija KCNA.