WIKILEAKS OTKRIVA

Droge i alkohol na feštama bogatih u Saudijskoj Arabiji

08.12.2010 u 20:36

Bionic
Reading

Papiri State Departmenta stvaraju probleme i u strogim muslimanskim sredinama kao što je ekstremno restriktivno saudijsko društvo gdje posebna vjerska policija pazi da se ne povrijede moralna učenja Kurana. Naime, američki diplomati otkrivaju da se pripadnici kraljevske obitelji i visoko društvo časte alkoholom i drogama

U telegramu 235420 koji su 29. listopada 2008. predstavnici američkog konzulata u Jeddahu (zapadna obala Saudijske Arabije) poslali centrali u Washingtonu opisuje se raskalašenost u rezidenciji jednoga princa iz obitelji Al Thunayan i način na koji saudijska mladež izbjegava islamski zakon.

Diplomati su pozvani na slavlje u povodu Halloweena i opisuju kako u rezidenciji, nakon što sa sebe svuku duge halje koje pokrivaju kompletno tijelo, prizor sliči na klasiku u noćnim klubovima Zapada: gola tijela, alkohol u velikim količinama, mladi u euforičnom plesu i droga.

'Bilo je tu oko 150 osoba, muškarci i žene, između 20 i 30 godina, koje su se okupile na poziv princa i kompanije koja promovira energetsko piće koje se počelo prodavati u zemlji', piše u izvještaju u kojem se ističe kako su saznali da je velik broj žena dolazio iz krugova prostitucije.

Da bi izbjegli vjersku policiju, pripadnici jet seta uvijek se udruže s nekim od 10.000 prinčeva koliko ih ima u zemlji, što daje legitimitet za kršenje zakona. Naime, policija ne smije intervenirati tamo gdje se pojavljuje netko iz kraljevske loze.

U rezidenciju ne može ući bilo tko, jer ulaz strogo čuvaju sigurnjaci iz Nigerije, koji se nazivaju 'khawi', a koji rade isključivo pod naredbama princa. On, iako neće imati prilike da naslijedi tron, posjeduje luksuznu vilu, skupe automobile, dvorjane i doživotno bogatstvo, što se prinčevima osigurava samom činjenicom da pripadaju kraljevskoj obitelji Al Saud, na vlasti od osnutka države 1932. godine.