REFORMA ŠKOLSTVA U AUSTRIJI

Studenti zaposjeli centralu socijaldemokrata

08.12.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Skupina od 60 studenata zaposjela je sinoć sjedište stranke SPO u bečkoj Lowellstrasse u znak prosvjeda zbog neoliberalne reforme školstva. Objesili su transparente 'Kapitalizam jede svoju djecu' i 'Naša budućnost nije vaša politička igra'

Velika koalicija socijaldemokrata i narodnjaka u Austriji nailazi na žilav otpor među studentskom populacijom, kojoj se nikako ne sviđa predložena neoliberalna reforma visokog školstva, kojom bi se ograničio pristup fakultetima. Zbog toga je sinoć skupina od 60 studenata zauzela stranačku centralu SPÖ u bečkoj Löwellstrasse.

Studenti su bez nasilja zauzeli prostorije socijaldemokrata, u kojima su se zadržali četiri sata. Incidenata nije bilo. Razlog ove akcije jest stavka u novom Zakonu o obrazovanju, kojom bi se ograničio broj studenata na pojedinim predmetima za koje postoji veći interes. Također su prijeporne i moguće školarine. Zaposjedanje prostorija stranke organizirala je neovisna studentska platforma Budžet za budućnost, no među njima su bili i izabrani predstavnici austrijskih studenata. S prozora stranačkog sjedišta studenti su objesili transparente na kojima je pisalo 'Kapitalizam jede svoju djecu' i 'Naša budućnost nije vaša politička igra'.

Prisutni djelatnici SPÖ-a upustili su se u raspravu sa studentima, a policija je bila prisutna, no nije bilo razloga za intervenciju. Generalna tajnica Laura Rudas rekla je da ozbiljno razmišljaju o primjedbama studenata te da trenutačni prijedlog zakona, koji je predstavila ministrica znanosti Beatrix Karl iz konzervativne Narodne stranke (ÖVP), nije konačan. S njom se pak ne slaže ministrica obrazovanja Claudia Schmied (SPÖ), koja je u priopćenju za javnost naglasila da će se 'u razgovorima oko zakona uzeti u obzir i mišljenje studenata'. Oni su pozdravili taj stav socijaldemokrata, no naglašavaju da kao veći partner u vladajućoj koaliciji imaju barem jednaku odgovornost za 'politiku neprijateljski nastrojenu prema budućnosti'.