Svijet OBAMA ŠALJE POJAČANJE

U Afganistan ide još 17 tisuća američkih vojnika

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je upućivanje oko 17.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, objavili su u utorak dužnosnici Pentagona. Očekuje se da će nove snage uključivati 8.000 marinaca iz vojarne Camp Lejeune, u Sjevernoj Karolini, te 9.000 pripadnika kopnene vojske iz Fort Lewisa, u državi Washington.

"Stryker Brigada" iz Fort Lewisa opremljena je istoimenim oklopnim vozilima, koji mogu djelovati na teškom terenu južnog Afganistana, kazali su dužnosnici Pentagona koje citira CNN.

Obamina administracija provela je nekoliko revizija politike SAD u Afganistanu, uključujući onu generala David Petraeusa, zapovjednika američkih snaga u regiji. Nove snage predstavljaju prvi dio većih američkih pojačanja koja se ove godine očekuju u Afganistanu.

Dodatne snage dio su odgovora na stalni zahtjev američkog zapovjednika u Afganistanu, generala Davida McKiernana za dodatnih 30.000 vojnika, kako bi se djelotvornije suprotstavio talibanima i zaštitio američke vojnike.

Ministar obrane Robert Gates izjavio je ranije da je originalna misija u Afghanistanu bila "preširoka" i da treba biti "realističnija i više usredotočena" na borbu s talibanima, kako bi SAD uspjele u toj zemlji gdje vode rat od 2001.

Po drugoj strani, predsjednik Obama je u utorak u intervjuu kanadskoj novinskoj kući CBC iz Toronta, najavio da će SAD tražiti sveobuhvatniji, diplomatski pristup Afganistanu.

"Apsolutno sam uvjeren da ne možete riješiti problem u Afganistanu, talibane, širenje ekstremizma u regiji samo vojnim sredstvima", rekao je Obama za CBC, uoči jednodnevnog službenog posjeta Kanadi u četvrtak, svog prvog državničkog posjeta inozemstvu od ulaska u Bijelu kuću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još