KRIZA NA POLUOTOKU

Poziv na snažniji savez SAD-a, Južne Koreje i Japana

08.12.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Michael Mullen izjavio je u srijedu u Seulu da Japan, Južna Koreja i SAD moraju izgraditi još snažniji savez zbog agresivnog nastupa Sjeverne Koreje te pozvao Kinu da pokaže vodstvo obuzdavanjem svog saveznika Pjongjanga

Mullen, koji boravi u posjetu Južnoj Koreji, složio se s južnokorejskim dužnosnicima da bi Washington i Seul trebali organizirati više vojnih vježbi da odvrate Pjongjang od novog napada.

'Nadam se da će, koliko je to moguće, u vježbe biti uključeni vaši susjedi i partneri, posebice Japanci', rekao je Mullen.

Kazao je da je ohrabren time što je Južna Koreja poslala promatrače na ovotjednu američko-japansku vojnu vježbu i pozdravio trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova u Washingtonu.

'Nadam se da ćemo u budućnosti vidjeti više trilateralnih sastanaka u regiji', dodao je.

Ministri vanjskih poslova triju zemalja izrazili su na sastanku u ponedjeljak zabrinutost zbog nedavnog napada Sjeverne Koreje na Južnu i pozvali Kinu da iskoristi utjecaj koji ima na Pjongjang te stabilizira situaciju u regiji.