ZBOG OŠTRE ŠTEDNJE

Štrajk javnog prijevoza paralizirao Grčku

08.12.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Diljem Grčke u srijedu je došlo do zastoja u prometu, a prijestolnica Atena gotovo je paralizirana zbog jednodnevnog štrajka zaposlenih u javnom prijevozu koji prosvjeduju protiv oštrih mjera štednje socijalističke vlade nametnutih zbog duboke financijske i gospodarske krize u zemlji

Autobusi, podzemna željeznica i tramvaji u Ateni i Solunu ne voze, a štrajku su se djelomično pridružili i zaposlenici državne željeznice zbog čega su mnogi vlakovi otkazali danas polaske. U znak potpore mnoge banke u podne će obustaviti sve transakcije na tri sata.

Oko Atene gomilaju se tone otpada jer su i zaposlenici komunalnog poduzeća za prikupljanje otpada već nekoliko dana u obustavi rada i obavljaju samo najnužnije.

Mjere štednje koje je grčka vlada nametnula kako bi smanjila državni dug predviđaju restrukturiranje javne uprave i posebno državnih poduzeća za prijevod uz drastično smanjivanje subvencija.

Grčki sindikati su za 15. prosinca zakazali opći štrajk u državi na kojem će zatražiti ublažavanje oštrih mjera štednje, koje su bile uvjet za financijski paket Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda težak 110 milijardi eura.