Svijet NAPETOST U JAPANSKOM MORU

Ruski avioni ometaju japansko-američku vježbu

Dva ruska vojna aviona prodrla su u zračni prostor iznad Japanskog mora tijekom zajedničkih zračnih vojnih manevara Japana i SAD-a početkom tjedna, izjavio je u srijedu glasnogovornik japanske vlade

Sjevernokorejsko bombardiranje južnokorejskog otoka Yeonpyeong prošlog mjeseca, u kojem su poginule četiri osobe, a 18 ih je ranjeno, proizvoljan je i protuzakonit napad koji krši povelju UN-a i primirje kojim je okončan rat dviju Koreja (1950-1953), ocijenili su zapovjednici dviju vojski.

Zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga admiral Michael Mullen u srijedu u Seulu je razgovarao s pripadnicima glavnog stožera južnokorejske vojske o odgovoru koji bi trebalo dati Sjevernokoreancima.

Admiral Mullen nalazi se u dvodnevnom posjetu Seulu kako bi potvrdio podršku SAD-a J. Koreji nakon bombardiranja krajem studenoga.

Razgovori su vođeni u srijedu, dok se čini da Pjongjang održava nove vojne vježbe. Po južnokorejskoj vojsci, u srijedu su se čule eksplozije sa sjevernokorejskog teritorija.

Prema japanskim medijima, vježbe su morale biti privremeno prekinute zbog tog upada do kojeg je došlo u ponedjeljak, ali su ruske vlasti dale na znanje da 'Rusija nije prekršila nijedan propis o korištenju zračnog prostora niti pravila letenja'.

SAD i Japan vode od petka najvažnije zajedničke vojne manevre ikada organizirane, s tenzijama na korejskom poluotoku u pozadini.

Dva zrakoplova za ophodnju Il-38 ruskih zračnih snaga nadlijetala su Japansko more u ponedjeljak u trenutku kad su se održavale zajedničke vježbe, kazao je pred novinarima glasnogovornik vlade Yoshito Sengoku, potvrdivši informaciju iz dnevnika Sankei Shimbun.

Ruski zrakoplovi prelijetali su područje zajedničkih američko-japanskih vojnih vježbi u Pacifiku, ali nisu prekršili propise o korištenju zračnog prostora, rekao je u srijedu glasnogovornik ruske Pacifičke flote Roman Martov, kako je prenijela agencija Interfax.

'Izveli su planirane letove u području redovne aktivnosti ruske flote. Nije bilo kršenja međunarodnih propisa o korištenju zračnog prostora ni pravila letenja s ruske strane', kazao je Martov.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još