THE NEW YORK TIMES

Zaokret u Obaminoj ekonomskoj politici

08.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Usprkos protivljenjima u vlastitoj stranci, američki predsjednik Barack Obama sklopio je sporazum s republikancima o prolongiranju Busheve ere smanjenja poreza na svim razinama dohotka za dvije godine, kao dio paketa koji bi trebao donijeti beneficije osobama koje su dugo nezaposlene, smanjiti poreze na plaće za sve radnike za godinu dana i poduzeti druge korake kako bi se potaknulo gospodarstvo, prenosi New York Times

Obama je rekao da mu se nisu svidjeli neki elementi, ali je pristao kako bi se izbjeglo povećanje poreza za američku srednju klasu na kraju godine.

'To neće biti savršeno, ali taj je kompromis nužan korak na putu oporavka', izjavio je Obama. 'To će spriječiti da porez srednje klase poraste. To će potaknuti naš privatni sektor da otvori milijune novih radnih mjesta i dati zamah našoj ekonomiji, kojoj je to prijeko potrebno.'

Paket će koštati oko 900 milijardi dolara tijekom iduće dvije godine, a u cijelosti će ga financirati država.

Ilustracije radi, za obitelj koja zarađuje 50.000 dolara godišnje, radilo bi se o uštedi od 1.000 dolara. Za radnika koji je trebao platiti najvišu stopu poreza, 6.621,60 dolara na prihod od 106.800 dolara ili više u 2011. godini, rez bi značio uštedu od 2.136 dolara, navodi NYT.

Osim toga, ugovor predviđa još dodatnih 13 mjeseci pomoći za dugotrajno nezaposlene. Te su olakšice, naime, istekle prošloga tjedna, a sada ih je Obama prolongirao.

Republikanci su u posljednjih nekoliko dana blokirali nastojanja demokrata da produlje pomoć za nezaposlene, rekavši da će inzistirati na neutraliziranju 56 milijardi dolara troškova uz smanjenje potrošnje.

Obamina objava drastično odudara od njegovih stavova iznesenih u predsjedničkoj kampanji 2008. godine, da porezne olakšice mogu biti produžene samo na prihode do 200.000 dolara godišnje za pojedince i 250.000 dolara za bračne parove.

Objavljujući kompromis u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući, Obama je rekao da nije imao izbora. Republikanci nisu željeli pristati na uvođenje viših poreznih stopa za one s velikim zaradama, čime su natjerali predsjednika na kapitulaciju.

'Kada bismo dozvolili da porezi skoče za sve Amerikance, to bi značilo prosječno povećanje poreznog tereta za 3.000 dolara po obitelji i moglo bi stajati ekonomiju preko milijun radnih mjesta', rekao je Obama.