KAD MRŽNJA UJEDINJAVA

U Izraelu se održava konferencija ekstremno desnih stranaka

07.12.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Da mržnja ujedinjava mnogo snažnije nego ljubav, pokazuje bizarni primjer iz Izraela. Tamo se ovih dana održava konferencija ekstremno desnih stranaka na temu borbe protiv 'islamskog terora', na kojima predstavnici europskih desnih stranaka, a na poziv svojih izraelskih kolega, raspravljaju o ksenofobnim strategijama

O njima će još zajednički potpisati i nešto što se zove 'Jeruzalemska deklaracija'. U njoj se može pročitati i da je svijet nadišao 'totalitarne režime poput fašizma, nacionalsocijalizma i komunizma.

Sada nam svima prijeti fundamentalistički islamizam, a mi se udružujemo kao dio svjetske borbe u obrani demokracije i ljudskih prava'. Okupljeni su predstavnici belgijskog Vlams Belanga, osnivač desničarske njemačke stranke Sloboda Rene Stadtkewitz, kao i Kent Ekeroth iz švedskih nacionalista, čiji je ulaz u parlament na nedavnim izborima šokirao europsku javnost. Ipak, među svima se naročito ističe Heinz-Christian Strache, predsjednik austrijske Slobodarske stranke i baštinik politike Jörga Haidera, koji se nije libio veličati naciste i koketirati s antisemitizmom. Njegov nasljednik Strache se pak trudi predstaviti u drukčijem svjetlu.

Dotični je za austrijske medije izjavio da je njegov put u Izrael 'važan znak' te se pohvalio da godinama njeguje uske veze s nekim tamošnjim političarima. Strache je održao i govor na fakultetu u Ashkelonu, u kojem je naglasio sljedeće: 'Mi imamo posebno odgovornost za ovu naprednu zemlju. Izrael su izgradili ljudi koji su došli iz Europe, neki slobodnom voljom, ali većina bježeći pred nacističkim progonima.'

Danas je pak Izrael, naglasio je Strache, 'egzistencijalno ugrožen od strane islamskog terora, koji cilja na srca naših društava'. Tako je, izgleda, neprijatelj mojeg neprijatelja postao moj prijatelj, pa se predsjednik jedne stranke koja je uvijek bila marinirana u antisemitizmu odlučio udružiti s ortodoksnim Židovima u borbi protiv muslimana.

U bečkoj Židovskoj općini nisu pretjerano oduševljeni Stracheovom posjetom Izraelu, koju nazivaju 'providonom i ciničnom'. 'Svi znamo kolika je povezanost Strachea osobno, kao i Slobodarske stranke s ekstremno desnim krugovima. Islamisti i Slobodarska stranka imaju zajedničku platformu - antisemitizam.', izjavio je glavni tajnik općine Raimund Fastenbauer za austrijske medije. Zanimljivo, ni izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije oduševljeno svojim gostom iz Austrije te naglašava da s time nema nikakve veze.

'Za nas Slobodarska stranka ostaje što je uvijek bila. Ako misli da se kroz jedan posjet može oprati, to je onda isključivo njihova stvar', izjavio je za austrijske medije glasnogovornik ministarstva Yigal Palmor.