MILORAD DODIK:

'BiH može biti zajednica naroda i građana'

06.12.2010 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak je u Banjoj Luci rekao kako Bosna i Hercegovina može postojati kao zajednica naroda i građana ali ne može biti samo građanska ili samo etnička država.

Dodik se sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji u Banjoj Luci prima nagradu za osobu godine u izboru čitatelja Nezavisnih novina, a nakon sastanka su novinari zatražili da prokomentira nedavnu tvrdnju srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da je Dodikova izjava da je BiH nepovratno podijeljena zapravo poziv na učvršćenje BiH i bolju suradnju između njezinih triju konstitutivnih naroda i entiteta.

Dodik je odgovorio kako oblik uređenja BiH ne mora biti sigurno jamstvo njezina opstanka.

"Svatko tko dobro poznaje stanje u BiH dijeli moje stajalište da je ona podijeljena i da mora naći način, da uredi svoju budućnost", rekao je Dodik.

Ponovio je da on nije za BiH kao zemlju s centralističkim uređenjem jer ona sigurno nije jamstvo dobrog života svih građana koji žive na njezinom teritoriju. Ustvrdio je kako bi BiH koja bi na pravi način ostvarivala prava konstitutivnih naroda i njihovu političku i teritorijalnu sigurnost mogla biti održiva dodavši kako pod tim podrazumjeva decentraliziranu zemlju u kojoj će vlasti odražavati interese ljudi koji žive na ovim prostorima.

"BiH može biti zajednica naroda i građana, ali sigurno ne može biti samo građanska ili samo etnička zajednica", kazao je Dodik.