FINA E-RAČUN

Jeste li spremni za primjenu e-Računa?

15.05.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Izmjenama Pravilnika o PDV-u, još su 2011. godine uklonjene sve prepreke za primjenu e-računa, ali je unatoč tome, njegova primjena u Republici Hrvatskoj bila zanemariva. Tijekom 2015. godine, ovaj se trend počeo značajno mijenjati

Naime, Europska je unija donijela Direktivu o elektroničkom računu u javnoj nabavi, temeljem koje će elektroničko izdavanje računa u javnoj nabavi za zemlje EU postati obvezno do 2016. godine. Neke zemlje Europske unije, poput Slovenije, Italije i Španjolske su već od 1. siječnja 2015. godine uvele obvezu slanja računa u elektroničkom obliku u javnu upravu, a mnoge druge isto namjeravaju propisati do kraja 2016. godine. Budući da Hrvatska prati trend elektroničkog poslovanja, za ovakve bi se promjene trebalo što prije pripremiti, jer postoje najave da će Hrvatska biti jedna od zemalja koja će uskoro podržati takav način razmjene računa u javnom sektoru.

Danom stupanja na snagu ovih promjena, svi gospodarski subjekti u Republici Hrvatskoj, koji će slati račune prema javnoj upravi, trebali bi koristiti neki od sustava koji omogućuje slanje računa u strukturiranom obliku koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu na strani primatelja.

FINA e-Račun je sustav koji je već sada u potpunosti spreman za najavljene promjene, što znači da su korisnici ovog sustava već sada spremni račune razmjenjivati sukladno najavljenim pravilima.
FINA e-Račun temelji se na PKI tehnologiji, što jamči visoku razinu sigurnosti i autentikacije korisnika servisa. Zasniva se na CEN i IDABC preporukama, sukladan je standardu UBL 2.1 i nacrtu e-Računa koji je predložilo Povjerenstvo za e-Račun na razini RH.

Elektronički je račun potpisan elektroničkim potpisom, što jamči autentičnost pošiljatelja i vjerodostojnost sadržaja, čime je postignuta sukladnost s pravnom regulativom. Na svaki se elektronički račun dodaje i vremenski žig, čime se označava točno vrijeme ulaska računa u sustav. Ovo je osobito važno kako bi se autentičnost primatelja i vjerodostojnost sadržaja mogli dokazati za cijelo vrijeme pohrane. Sva polja u računu strogo su strukturirana, a u strukturi računa sadržane su sve obvezne stavke propisane važećom regulativom. Usklađen je i s preporučenim svjetskim standardima te e-Invoice direktivom. S obzirom da je razvijan u skladu s preporukama EU i što je kao takav kompatibilan sa sličnim rješenjima na inozemnom tržištu, korisnici FINA e-Računa račune mogu razmjenjivati s tvrtkama iz EU, ukoliko je postignuta tehnička povezanost.

Svi računi, poslani i primljeni, arhiviraju se u e-Arhivi, sukladno Zakonu o računovodstvu, a uz račun se pohranjuju i elektronički potpis i vremenski žig, čime su integritet sadržaja računa i autentičnost pošiljatelja zajamčeni za cijelo vrijeme pohrane računa.

Sve informacije vezane za servis FINA e-Račun, naći ćete na internetskoj stranci www.fina.hr/e-racun ili putem e-mail adrese e-racun@fina.hr