PREDOMISLILI SE U 2. KRUGU

Pogledajte kako je Josipović izgubio prevlast u gradovima

12.01.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Za razliku od prvog kruga predsjedničkih izbora kada je dominirao po broju glasova po vodećim hrvatskim gradovima, središtima županija, Ivo Josipović u drugom je krugu izgubio četiri grada, Split, Osijek, Zadar i Sisak. Tako je u konačnici Kolinda Grabar Kitarović trijumfirala i u središtima županija, ne računajući Grad Zagreb, koji ima status županije

Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu je Josipoviću u Splitu pobjedila za 5.254 glasa. U Osijeku je od njega bila bolja za 486 glasova, a u Zadru za tek 127 glasova. U Sisku je bitka bila još neizvjesnija, HDZ-ova kandidatkinja bivšeg je predsjednika nadjačala sa 73 glasa više.

Odličnu analizu o broju prikupljenih glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora dali su na stranicama Instituta sinergije znanosti i društva, gdje ističu da su u balansu velikih i malih sredina bili ključni veliki gradovi. Međutim, iznad 100.000 stanovnika imaju samo Rijeka, Split i Zagreb, i iako je u njima izašao na glasanje približno isti broj ljudi kao i na izborima prije pet godina, Josipović je dobio manje glasova nego tada: u Rijeci 11.349 glasova manje, u Splitu 9.998 manje, a u Zagrebu čak 51.506 glasova manje! U Zagrebu je izašlo ovaj puta 430.578 birača, a tada je bilo 438.213, no tada je Josipović dobio 267.796 glasova, a sada 216,290. Stoga, usprkos tome što je broj izašlih glasača u inozemstvu osjetno opao u odnosu na prije pet godina (tada je glasalo oko 114.000 ljudi, a ovaj puta oko 37.000), što je pogodovalo Josipoviću, on ipak nije uspio pridobiti dovoljno glasova u sredinama koje su mu bile očekivano sklone.

Očito je u pitanju razočaranost birača ljevice radom Ive Josipovića na Pantovčaku i SDP-ovom politikom u Vladi.

Podsjetimo, u najneizvjesnijoj predsjedničkoj utrci ikad zabilježenoj u Hrvatskoj, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović porazila je aktualnog predsjednika Ivu Josipović i postala prva predsjednica u povijesti naše zemlje. Istovremeno Josipović je postao prvi predsjednik koji nije osvojio drugi mandat. HDZ i desnica prvi put nakon Franje Tuđmana, odnosno 15 godina imaju svog kandidata na Pantovčaku.


Ovako su vodeći hrvatski gradovi glasali u 1. krugu predsjedničkih izbora!

Kolinda Grabar Kitarović nadjačala je Josipovića i u izbornoj jedinici DIJASPORA.