TIJESNA POBJEDA

Kolinda Grabar Kitarović postala prva predsjednica Hrvatske

12.01.2015 u 00:22

Bionic
Reading

Do 23.15 obrađeno je 99,70 posto glasačkih mjesta na izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Nakon početne prednosti Ive Josipovića, Kolinda Grabar Kitarović preuzela je vodstvo s 50,43 posto glasova, dok njezin protukandidat ima 49,57 posto glasova. Obrađeno je više od 99 posto biračkih mjesta. Trenutna razlika iznosi oko 19 tisuća glasova

Prvi rezultati Državnog izbornog povjerenstva za sada se ipak poklapaju s izlaznim anketama objavljenim u 19 sati.

Do 22.20 prebrojani su glasovi s oko 99 posto glasačkih mjesta. Prvo se prebrojavaju glasačka mjesta u većim gradovima, tradicionalno naklonjenima Josipoviću, barem je tako bilo u prvom krugu. Također, u prvom krugu prvi DIP-ovi rezultati bili su naklonjeni Josipoviću, no kako su se prebrojavala ostala glasačka mjesta, ta se prednost topila. Iza 21 sat se istopila te je Kolinda Grabar Kitarović prešla u vodstvo.

Zadnje se prebrojavaju glasovi dijaspore, tradicionalno naklonjene kandidatima desnice. Zadnje glasačko mjesto u dijaspori zatvara se u ranim jutarnjim satima.

Izlaznost u drugom krugu šestih predsjedničkih izbora od osamostaljenja viša je nego u prvom krugu, a zabilježena je visoka izlaznost od 58,94 posto. Do 16.30 glasalo je 48,23 posto glasača, tj. više od milijun i 700 tisuća glasača.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da je oko 20.30 nešto manje od tisuću glasača u Mostaru još čekalo na glasanje. Kaže da, s obzirom na tijesan rezultat, gubitnički stožer ima tražiti ponovno prebrojavanje glasova, kao što je to bio slučaj na prošlim lokalnim izborima. Ako rezultat bude potpuno izjednačen, izbori se ponavljaju.

Hrvatin je potvrdio da je u nedjelju navečer da HDZ-ova kandidatknja Kolinda Grabar Kitarović vodi u utrci za mandat hrvatske predsjednice pred SDP-ovim Ivom Josipovićem, no pobjedu nije mogao proglasiti jer još nisu bila obrađena sva biračka mjesta.