IZLAZNE ANKETE

Grabar Kitarović vodi s 51,2 posto glasova, Josipoviću 48,8 posto

11.01.2015 u 19:00

Bionic
Reading

Prema završnim rezultatima izlaznih anketa koje je agencija Ipsos Plus provela za Novu TV u drugom krugu šestih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, bit će tijesno: Kolinda Grabar Kitarović osvaja 51,2 posto, a Ivo Josipović 48,8 posto glasova. Podsjećamo, ove izlazne ankete ne uključuju glasove dijaspore, a moguća odstupanja od stvarnih rezultata mogu biti +/- četiri posto. Prema prvim izlaznim anketama, Grabar Kitarović osvajala je 51,4 posto, a Josipović 48,6 posto glasova

U stožeru Kolinde Grabar Kitarović veliko je slavlje, pjeva se 'Zovi, samo zovi', 'Moja domovina' i 'Inati se, Slavonijo'.

'Teško je kontrolirati emocije. Zahvaljujem svima koji su izašli na birališta, velik je odaziv. Naravno da smo sretni, potvrdila su se naša očekivanja. Građani žele promjene, snažnu, europsku, bolju Hrvatsku i vjerujem da je naša kandidatkinja buduća hrvatska predsjednica', rekao je Gordan Jandroković za HRT.

Nešto je komornija atmosfera u stožeru Ive Josipovića, a izjavu za HRT dao je Mirando Mrsić.

'Zahvaljujem se građanima što su izašli u velikom broju. Večeras će se dugo brojiti rezultati, pričekajmo. Izlazne ankete nisu obećavajuće, ali pričekajmo službene rezultate pa ćemo onda biti pametniji i tada ćemo govoriti o emocijama', rekao je Mirando Mrsić.

Prema izlaznim anketama, Ivo Josipović osvojio je 48,6 posto glasova dok je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila 51,4 posto. Podsjetimo, prvi krug predsjedničkih izbora 28. prosinca okončan je Josipovićevom tijesnom pobjedom s 38,46 posto osvojenih glasova dok je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 37,22 posto.

Iako rezultate izlaznih anketa treba uzeti s rezervom, u prvom krugu pokazali su tek malo odstupanje od rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u drugom krugu odlučivali između dvoje kandidata koji se natječu za petogodišnji predsjednički mandat.

Uz aktualnog predsjednika Ivu Josipovića (SDP), u drugi krug je ušla Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), a za jednog od njih moglo je glasovati 3,8 milijuna hrvatskih birača na 6.352 biračka mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te za Njemačku.

Zatvaranjem birališta prestaje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljivati nepotpune i privremene rezultate koje će stalno obnavljati.

Drugi krug izbora obilježila je odlična izlaznost, pokazuju podaci DIP-a po kojima je do 16.30 glasovala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto. U apsolutnim brojkama, to je 1,7 milijuna birača, što je oko 470 tisuća više nego u prvom krugu.

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), a najmanja u Zadarskoj (43,9) te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

Zbog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktualni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada.