GONG APELIRA

'Prestanite kršiti izbornu šutnju i uznemiravati glasače!'

11.01.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Izborni dan prolazi u znaku dojava građana o manjim nepravilnostima te gužvi na 15 biračkih mjesta u BiH, od čega 10 u Mostaru. GONG zaprima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose na agitiranje birača da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i slabu informiranost birača o registraciji za glasanje izvan mjesta prebivališta, javlja GONG

GONG poziva dio promatrača HDZ-a i načelnika općina Suhopolje (HDZ) i Petlovac (HNS) kao i sve ostale sudionike na izborima da prestanu nagovarati birače na biračkim mjestima i javni prostorima da glasaju za ili protiv nekog od kandidata.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su GONG-u prijavili sms-ove, e-mailove i letke koji su ih jučer, ali i danas uznemiravali, pozivajući na glasanje za Kolindu Grabar-Kitarović i za Ivu Josipovića. Posebno skrećemo pažnju i osuđujemo govor mržnje tijekom kampanje koja je uglavnom dolazila od strane dijela aktivista HDZ-a te pozivamo sve kandidate da se ograde od govora mržnje i jasno ga osude.

U ovakvim situacijama, građani se trebaju obratiti nadležnim tijelima:
- za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr
- neželjene promidžbene SMS-ove i e-mailove trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg ste primili poruku, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke
- ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležan je AZOP, tj. Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr


U odnosu na glasanje izvan mjesta prebivališta, građani javljaju da nisu bili informirani o rokovima i načinu registracije za glasanje izvan mjesta prebivališta.
U odnosu na rad promatrača, podsjećamo, promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača ni ometati rad izbornog tijela, a ne smije ni agitirati za određenog kandidata ili kandidatkinju. U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o grafitnim olovkama na biračkim mjestima na otoku Krku, a u Šćitarjevu glasačke kutije nisu bile adekvatno zatvorene i pečatirane.

GONG poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu.
Podsjećamo da na biračkim mjestima na kojima birači čekaju u redovima da će birači koji se zateknu na biračkom mjestu u 19 sati moći glasati i nakon 19 sati.

GONG tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima koje rješava u suradnji s izbornim povjerenstvima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook i Twitter profila te telefona (01) 4825 444.