POSLJEDNJI DANI KAMPANJE

Čačićevi Reformisti za Josipovićeve ustavne promjene

08.01.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Narodna stranka Reformisti podržala je u četvrtak ustavne promjene za koje se zalaže aktualni predsjednik RH Ivo Josipović, posebno u dijelu koji se odnosi na regionalizaciju, preferencijalno glasovanje te uvođenje ograničenja fiskalnog deficita u Ustav jer su te točke, kako je rekao predsjednik stranke Radimir Čačić, zacrtane i u temeljnim smjernicama njegove stranke.

‘Kada je riječ o regionalizaciji, mi govorimo o sedam regija, a Josipović o pet do osam i načelno je jasno da se potpuno slažemo’, ustvrdio je Čačić na konferenciji za novinare.

Napomenuo je kako regionalizacija jest formalno u Ustavu, no ona se, ustvrdio je, pretvorila u farsu zvanu ‘21 hrvatska županija bez stalnih prihoda’.

‘Zato je nužna fiskalna promjena te podizanje izvornih prihoda lokalne i regionalne samouprave s današnjih 10 na 30 posto, dakle utrostručiti razinu prihoda budžeta općina, gradova i županija, a smanjiti utjecaj centralne države’, rekao je Čačić.

Potpredsjednica stranke Natalija Martinčević upozorila je da centralna država raspolaže s 90 posto ukupnih poreznih prihoda, a općine, gradovi i županije sa samo 10 posto.

‘Takva je situacija u velikoj mjeri usporila i zaustavila razvoj naših jedinica lokalne i regionalne samouprave, što još više dolazi do izražaja danas, kada na lokalnoj razini imamo mogućnost povlačenja sredstava iz EU, međutim nemamo sredstava za financiranje’, kazala je Martinčević.

Reformisti pozitivnim ocjenjuju to što je Vlada prihvatila, iako u značajno manjem iznosu, njihov prijedlog o osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata.

Čačić se osvrnuo i na preferencijalno glasovanje o kojem je, kaže, bilo puno govora, no još se nije dogodilo ništa.

‘Josipović traži da se svi zastupnici biraju imenom i prezimenom, a ne samo redoslijedom na listi’, naglasio je.

‘Najčvršća ustavna reforma koju predlaže aktualni hrvatski predsjednik je ograničenje svim hrvatskim vladama prava na zaduženje budućih generacija’, kazao je Čačić. Trebalo bi početi trošiti onoliko koliko se zarađuje jer, poručio je, više tu ‘lakoću zaduženja’ budućih generacija Hrvatska ne smije trpjeti.

‘Proračunski manjak do tri posto i javni dug do 60 posto okviri su koje je Hrvatska probila. Također, u svoj pravni poredak nije ugradila odredbe o ograničenju prekomjernog deficita, što je zahtjev Europske unije ispunjen već od gotovo svih zemalja u različitim formama, počevši od Njemačke 2009.’, kazao je Čačić.

Podsjetio je kako je čak i Makedonija, na koju se zahtjev ne odnosi, u kolovozu 2014. ustavom ograničila proračunski manjak i javni dug. ‘U ovom trenutku financiranje deficita, čak i uz ovakve povoljne kamatne stope na svjetskom tržištu, jednako je cjelogodišnjem budžetu Hrvatske za obrazovanje’, tvrdi Čačić.

‘Inicijativa predsjednika Josipovića nužna je bez obzira na tvrdnje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović kako ustavne promjene ne daju rješenje za gospodarske probleme’, uvjeren je predsjednik Reformista Čačić.

Reformisti su oštro osudili govor mržnje predsjednika varaždinske mladeži HDZ-a Igora Borovca.

‘On je 55 posto hrvatskih građana Varaždina koji su dali glas gospodinu Josipoviću nazvao 'jugosmradovima, jugokomunjarama i udbašima koji su protiv samostalne hrvatske države' i najoštrije osuđujemo takvu kampanju i takav rječnik koji nije uvredljiv samo za građane koji su podržali Ivu Josipovića već za sve hrvatske građane’, rekla je Martinčević.