INTERVJU SA ŠEFOM HDSSB-A

Kakva je sudbina Saveza za Hrvatsku nakon Kujundžićeva poraza?

05.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon debakla Milana Kujundžića, predsjedničkog kandidata Saveza za Hrvatsku, o daljnjim planovima s tim političkim projektom pitali smo Dragana Vulina, predsjednika HDSSB-a, najvažnije stranke te koalicije koja je ujedno bila i ključni nositelj Kujundžićeve kampanje

Dragan Vulin vodi HDSSB tek tri mjeseca, otkako je stranačko kormilo napustio Vladimir Šišljagić. Predsjedništvo stranke na unutarstranačkim izborima predložilo ga je kao jedinog kandidata za vođu stranke čiji je najpoznatiji član Branimir Glavaš, osuđenik za ratne zločine trenutno na izdržavanju kazne u BiH.

Koja je sudbina Saveza za Hrvatsku?
Savez za Hrvatsku ostaje na okupu i dalje. Naravno, u danima koji slijede svi ćemo sjesti za stol i prije svega dubinski analizirati rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora. Nakon toga donijet ćemo odluku na koji način nastaviti dalje.

Kada danas analizirate rezultat Milana Kujundžića, što mislite gdje je pogriješio?
Rezultat ovih izbora pokazatelj je toga da su birači prvenstveno glasovali za dva bloka, što se odrazilo i na rezultat doktora Kujundžića. On je imao dobar program kojim je izišao pred birače. Mislim da je taj program trebao prezentirati na drukčiji način, ali lako je biti general poslije bitke.

Je li Kujundžićev rezultat pokazatelj toga da je i HDSSB u krizi u Slavoniji?
Predsjednički izbori su potpuno drukčiji od svih drugih izbora. HDSSB nije u krizi u Slavoniji, a dokaz tome je uvjerljiva pobjeda HDSSB-a na mjesnim izborima u Osijeku i u Đakovu 14. prosinca 2014., odnosno 30. studenoga 2014. I u Osijeku i u Đakovu imali smo podršku više od 30 posto birača, a izbori su održani samo dva, odnosno četiri tjedna prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

Hoće li sada HDSSB izaći s otvorenom podrškom jednom od predsjedničkih kandidata?

Glavni odbor HDSSB-a na sjednici 29. prosinca 2014. donio je jednoglasnu odluku o stavu u vezi drugog kruga predsjedničkih izbora koji glasi: 'HDSSB poziva sve svoje članove i simpatizere da 11. siječnja 2015., u drugom krugu predsjedničkih izbora, iskoriste svoje demokratsko pravo i iziđu na birališta te da glasuju prema svojoj savjesti.'

Odluka Glavnog odbora je konačna i za HDSSB je aktivno sudjelovanje u predsjedničkim izborima završeno. Kandidat Saveza za Hrvatsku prof. dr. sc. Milan Kujundžić, kojega smo podržavali, nije ušao u drugi krug izbora te u drugom krugu HDSSB neće podržati nijednog kandidata. Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje stranka je ljudi različitih političkih svjetonazora koji imaju zajednički politički cilj, a to je kvalitetniji život u Slavoniji i Baranji.

Nismo i nećemo biti dio nijednog političkog bloka, ni takozvanih lijevih, niti takozvanih desnih. Radimo i radit ćemo na rješavanju onih stvarnih problema koji muče sve hrvatske državljane, a to su prije svega neimaština, velika stopa nezaposlenosti, masovno iseljavanje iz Hrvatske te nizak životni standard. Ti problemi traže konkretna rješenja. Pritom ćemo maksimalno koristiti sredstva iz europskih fondova, a u čemu smo i dosad bili najuspješniji u Republici Hrvatskoj pri čemu ističemo rezultat u Osječko-baranjskoj županiji. S obzirom na stanje u kojemu se nalazi cjelokupno hrvatsko društvo, sve druge teme smatramo manje važnima.