O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

I svjetske se agencije bave Ivanom Sinčićem

29.12.2014 u 08:06

Bionic
Reading

Svjetske agencije ocijenile su kako je rezultat prvoga kruga hrvatskih predsjedničkih izbora održanog u nedjelju neočekivano tijesan, te naglasile da je glavno iznenađenje izbora dobar rezultat mladog kandidata, 'anarhista' Ivana Vilibor Sinčića.

Sadašnji predsjednik socijaldemokrat Ivo Josipović, piše France Presse, sastat će se 11. siječnja 2015. u drugome krugu izbora s kandidatkinjom konzervativaca Kolindom Grabar Kitarović, ali pravo je iznenađenje treće mjesto Ivana Vilibora Sinčića koji je u nedjelju dobio više od 16 posto glasova, a u kampanji se protivio članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Njemačka agencija dpa piše kako je nedjeljni rezultat neočekivano tijesan. Iako je funkcija predsjednika uglavnom protokolarna, piše dpa, izborni rezultat dat će vjetar u leđa jednoj od dviju vodećih stranaka uoči parlamentarnih izbora krajem iduće godine.

U Josipovićevu se stožeru u nedjelju navečer nije moglo prikriti blago razočaranje rezultatom jer su ankete predviđale postotak bliži apsolutnoj većini, piše talijanska ANSA. Protiv Josipovića radila je njegova bliskost s izrazito nepopularnom vladom lijevoga centra koja u tri godine vlasti nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo pa zemlja ulazi u sedmu uzastopnu godinu recesije.

Ivu Josipovića za dva tjedna čeka teška bitka za drugi predsjednički mandat jer od birača frustriranih gospodarskim problemima zemlje nije uspio dobiti dovoljno glasova u prvome krugu, piše Reuters.