KAKO DALJE?

Kolinda Grabar Kitarović već uputila prvu poruku Sinčićevim biračima

29.12.2014 u 09:43

Bionic
Reading

Prava euforija i veselje zavladali su u stožeru HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović sinoć, kada je DIP krenuo s objavom prvih nepotpunih službenih rezultata. Razloga za slavlje bilo je puno, iako su nas članovi HDZ-a cijelu večer uvjeravali da su očekivali baš ovakav rezultat. Iznenađenje za sve bio je pak dobar rezultat Ivana Vilibora Sinčića, za čije će se birače u drugom krugu morati boriti i Josipović i Grabar Kitarović

Mukotrpan rad, obilazak terena, razgovor s ljudima i djelotvorno prezentiranje programa bit će osnovice na kojima će u sljedeća dva tjedna Kolinda Grabar Kitarović graditi svoju kampanju uz pomoć koje se nada postati prva hrvatska predsjednica.

Elemente koji su i do danas bili okosnica njezina djelovanja pobrojao je za tportal šef njezine kampanje Miro Kovač, no detalje nije htio otkrivati.

Međutim već sada sasvim je jasno da će se najveća bitka između Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović voditi upravo za glasače koji su jučer svoj glas dali Milanu Kujundžiću, a posebice Ivanu Viliboru Sinčiću.

'Kujundžić je rekao svoje, a gospođa Kolinda je iskusna i uspješna žena te relativno mlada i moći će svojim iskustvom pridobiti mlade birače', otkriva nam samo dio taktike Kovač.

Upravo su mladi birači oni koje je najviše uspio pridobiti Sinčić. 'To su pretežito mlađi glasači postmoderne kulture i obično žive u gradovima, a preostalih dvoje kandidata morat će im dokazivati tko je bespoštedniji u borbi protiv korupcije, tko može demontirati moralnu bombu i tko će otvoreno komunicirati o stvarima poput bankarskih opačina. O slučaju švicarskog franka, recimo, nijedan kandidat osim Sinčića dosad nije ni progovorio', prokomentirao je jučer na televiziji N1 sociolog Dražen Lalić.

Iako je u momentu slavlja u HDZ-u Kovač bio tajnovit, Kolinda Grabar Kitarović u svom je prvom obraćanju biračima nakon objave rezultata već bacila udicu Sinčićevim pristalicama.

'Ne smijemo više dopustiti egzodus mladih, moramo im naći posla i omogućiti da osnivaju svoje obitelji. Moramo se pobrinuti za one najpotrebitije. Danas je nezaposlenost u Hrvatskoj 18 posto. To vam znači da grad veličine Splita večera, sjedi oko stola i razmišlja što će sutra. Također, toliko je ljudi i s blokiranim računima. Nećemo to dopustiti, moramo vratiti život dostojan čovjeka u Hrvatsku', kazala je Grabar Kitarović, istaknuvši blokirane i mlade, o kojima je u svojoj kampanji govorio upravo kandidat Živog zida Sinčić.

Da će se u drugom krugu voditi drugačija bitka, dao je sinoć naslutiti i član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Gordan Jandroković.

'Ivan Vilibor Sinčić je iznenađenje. Očito postoji dio građana koji je nezadovoljan ne samo Vladom, nego i političkim establišmentom. O tim ljudima treba voditi računa i s njima treba razgovarati jer i njih treba uključiti na konstruktivan način u proces transformacije Hrvatske', kazao nam je Jandroković.

Na koji će način Grabar Kitarović pokušati privući mlade birače, koji su se zasitili dosadašnjih političkih struktura, vidjet će se u sljedeća dva tjedna.