ANALITIČARI O TEŠKIM OPTUŽBAMA

'Kujundžić je nedemokrat, krivi su mu svi osim njega'

28.12.2014 u 19:59

Bionic
Reading

'Stvara se krivi dojam da su izbori lažirani i to uporno dolazi od neuspješnih kandidata, poput Milana Kujundžića danas ili svojedobno Borisa Mikšića. To je potpuno nedemokratski', oštro se politički psiholog Ivan Rimac obrušio na izjave iz stožera posljednjeplasiranog predsjedničkog kandidata i navodne masovnim nepravilnostima

'Nedemokratski je iznositi optužbe u medijima, a ne dati prigovor Državnom izbornom povjerenstvu. To je i nedemokratska tradicija, da se neuspjeh na izborima pripisuje krađama, umjesto vlastitim slabostima, koje je Milan Kujundžić očigledno imao', kazao je Rimac za HTV nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa.

'Teško možemo očekivati manipulacije koje bi znatno utjecale na rezultat izbora, pojedinačni pokušaji se prepoznaju i eliminiraju', složio se analitičar Vlatko Cvrtila.

A same ankete, po mišljenju Ivana Rimca, imat će statističku pogrešku od oko četiri posto, unatoč dosta velikom uzorku, prije svega zbog odabira glasačkih mjesta i loše pokrivene 'varijabilnosti' u Hrvatskoj.

Analitičari koji su za HTV komentirali prve rezultate anketa, složili su se oko iznenađujućih rezultata Ivana Sinčića, iako vide različite uzroke za to: Ivo Banac smatra da to pokazuje 'pometenost biračkog tijela', dok Rimac smatra da je kandidat Živog zida očito motivirao birače koji inače ne izlaze na izbore.

'Hoće li u drugom krugu oni ostati po strani, vidjet ćemo...' zaključuje Rimac.