NAJSLABIJI VUKOVAR

U Karlovačkoj županiji i Međimurju najveća izlaznost

28.12.2014 u 19:17

  • +15

Ni snijeg nije omeo glasače

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo objavilo je u 17 sati privremene podatke o broju birača izašlih na izbore prema kojima je do 16.30 sati glasalo 36,36 posto ljudi i odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima

Na birališta je do 16.30 izašlo ukupno 1.240.454 birača, objavilo je Državno izborno povjerenstvo, dok je 2009. godine on bio manji, 33,87 posto.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Među gradovima najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Glasanje unatoč snijegu prolazi dobro te samo na jednom mjestu nije otvoreno biralište radi nemogućnosti prokrčivanja puta. Zbog obilnog snijega još nije otvoreno biračko mjesto u Kozičkim Poljicima, na vrgoračkom području, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na kojem je upisano 75 birača, kaže potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić. Ralice se, kaže, probijaju do tamo, no prilike su dosta teške, a snježni zapusi ponegdje su visoki i metar.

Vrgorački vatrogasci su do 16 sati imali 50 intervencija, izvlačili su vozila iz snijega, prevozili promatrače i članove povjerenstva na biračka mjesta te u neka sela dostavljali hranu i piće, rekao je dežurni operativac DVD-a Vrgorac Ivica Domanžić za Hinu.

Tri biračka mjesta u samoborskom gorju, sa 72 birača, otvorena su poslijepodne, zahvaljujući službama koje su uspjele pročistiti cestu, no zbog obilnog snijega upitno je kako će se vratiti.

Prvi rezultati objavljeni su u 11.30, a prema njima je zabilježeno više od 13 posto izlaznosti. Svoju biračku dužnost ispunilo je više od 450 tisuća građana, najviše u Karlovačkoj i Splitskoj, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin nakon podneva.

Ovogodišnji odaziv je bolji od onoga na posljednjim predsjedničkim izborima, prije pet godina.

Snijeg pada i u susjednoj BiH, gdje se u nedjelju na 15 biračkih mjesta može glasovati za hrvatskog predsjednika, odnosno, predsjednicu.

Snijega ima, ali sve ide u redu, kaže potpredsjednica DIP-a koja 'pokriva' inozemstvo Aleksandra Jozić Ileković.