BITKA ZA PANTOVČAK

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Novoj TV

22.12.2014 u 23:07

  • +10

Sučeljavanje na Nova TV-u

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Bionic
Reading

Predsjednički kandidati Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić suočili se večeras na Novoj TV. U TV debati koju je vodio Mislav Bago pretendenti na Pantovčak ostavili su podjednako neuvjerljiv i anemičan dojam.

Na početku su ustvrdili da su predali financijska izvješća koja su provjerena i čista te da među tim novcem nema novca sumnjiva podrijetla.

'Vjerujem da nije jer smo provjeravali sve donacije. l one su objavljene, izvješće je predano DIP-u. Bili smo pažljivi, ponašali smo se sukladno svim pravilima, bit ćemo otvoreni, transparentni', kazala je Grabar Kitarović.

Govoreći o donacijama koje je dobio Sinčić je kazao kako Jaguar kojim se vozi je star 11 godina te kako je riječ o krntiji, a predsjednika Josipovića je upitao hoće li vrartiti donaciju od 200.000 kuna koju je dobio u prošloj kampanji od Roberta Ježića za kojeg se naknadno utvrdilo da je prljav.Josipović je Sinčiću rekao kako je čudno što taj Jaguar nije ovršen.Kujundžić je pitao Josipovića ima li grižnju savjesti što mu je novac donirao šef EPH Ninoslav Pavić. Josipović mu odgovorio da Pavić nije njegov donator.Nakon toga povela se zanimljiva polemika.

'Obmana je javnosti da ovlasti predsjednika nisu dovoljne za činjenje, ali predsjednik Josipović nije prozivao Vladu Zorana Mialnovića koja nas je dovela do bankrota', kazala je Grabar Kitarović na što je Josipović uzvratio: Gospođa je bila ministrica najkorumpiranije vlade, šest ili sedam ministara je procesuirano.

No Grabar Kitarović se nije dala: 'Ja sam iz te vlade otišla, a vi se još uvijek niste ogradili do Vlade Zorana Milanovića koja Hrvatsku vodi u propast'. U razgovor se uključio Sinčić: 'Kako će se Josipović boriti protiv kriminala kad je odlikovao zaštitnika kriminala Mladena Bajića'.

Josipović je na prozivku odgovorio: Kao što vidimo, glava se čistila od velikih riba, od premijera. Sada su kriminalci isto tu i trevbaju se otkriti,. Nisu kriminalci naša prošlost.

Kujundžić se na izrečeno obrecnuo: Zašto to niste radili proteklih godina? Tek sada spoznajete zlo koje se događa u Hrvatskoj

Sinčić je pak bilo dosta iste demagogije kao jučer na RTL-u. 'Opet slušam istu demagogiju kao jučer, upravo na vama leži odgovornost za propast ove zemlje', kazao je.Smatrate li da Državno odvjetništvo (DO) provodi neovisne istrage u korupciji, pitao je Bago kandidate.

Za Josipovića
Odvjetništvo djeluje sukladno zakonu, ali je imalo je nekih propusta. Kujundžić drži da je sve ispolitizirano. Sinčić pak drži da su kod nas  suci i koji se bore protiv korupcije - korumpirani.  Grabar Kitarović je pak navela kako je 'za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ali uvijek, a ne samo u predizborno vrijeme'.

Upitani koje osobe i za koja kaznena djela nikad ne bi pomilovali kandidati su redom nabrajali; ratne zločince, silovanje, dilere drogom, pedofile, masovne ubojice, lihvare i veleizdajnike.

Na pitanje bili pomilovali Ivu Sanadera kaditati su Josipović, Kujundžić i Sinčić su bili kategorički -ne dok je Grabar Kitarović nakon kraćeg premišljanja kako je to komplesno pitanje ipak rekla kako ne bi.

Na pitanje moguće lustracije Josipović je rekao kako je 'najviše zločina počinjeno je u vrijeme vladavine Ive Sanadera' na što je Kujundžić uzvratio da se Josipović se ruga žrtvama partizanskih zločina. Grabar Kitarović istražila bi zločine jer 'svaki zločinac ima svoje ime i prezime'. Sinčić je uvjerenja da se treba odmaknuti od prošlosti  i vidjeti što zanima građane danas. 'Kada će se DORH pozabavati pročistačem voda u Zagrebu', upitao je.Upitani koji je najveći hrvatski vanjsko- politički problem kandidati za Pantovčak dali su različite odgovore.

'Nije imala predsjednika; jedan je svjedočio u Haagu a drugi je išao u Izrael i sramotio svoju zemlju, a to je Josipović. Negativna selekcija ljudi u diplomaciji jedno je od velikih zala koji su radili štetu Hrvatskoj. A tek Lex-Perković! Tu sramotu nećemo moći otrpjeti narednih sto godina,' odgovorio je Kujundžić.

'Hrvatska je veoma slaba po pitanju vanjske politike i diplomacije. Izgubili smo ugled, a imamo ulizivački odnos prema moćnicima', odgovorio je Sinčić.

'Rekao bih da je zemlja nakon ulaska u EU u poziciji da se bori za vrlo specifične ciljeve', rekao je Josipović.

'Izborili smo se za mjesta koja nam pripadaju u EU i NATO-u. Zalažemo se naše nacionalne interese, neodlučni smo prema susjedima, moramo snažnije i konkretnije rješavati ta pitanja. Kao predsjednica ću pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja, od granica do nestalih', rekla je Grabar Kitarović.

'Moram li vas podjetiti da ste vi bili predstavnik RH u SAD-u gdje niste završili mandat nego ste pobjegli u NATO. Imali ste više nego dovoljno vremena da to riješite, ali niste', replicirao joj je Sinčić.

'Dok sam bila minsitrica vanjska je politika bila jasno definirana. Otvorila sam pregovore s EU, Hrvatska je izbabrana u Vijeće sigurnost UN-a. U SAD-u sam odradila dobar dio mandata. Nisam pobjegla, svatko ima pravo birati svoju budućnost.', rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje ugrožavaju li se životi hrvatskih vojnika u inozemnim misijama Grabar Kitarović smatra da se radi o profesionalnim vojnicima i da Hrvatska ne ugrožava njihove živote.

'Naše oružane snage jesu loše, ne smijemo pred time zatvarati oči. Ljudski resursi su rastjerani, no ima još dosta kvalitetnih. Novi predsjednik morat će osnažiti Oružane snage', izjavio je Kujundžić.

'Mislim da je i činjenica kako hrvatski instruktori pokazuju drugim zemljama pokazuje kvalitetu naših snaga. Mislim da je to ponajbolji odgovor onima koji kažu da su snage loše. O sigurnosti vodimo maksimalno računa. Hrvatska je u misiji potpore', rekao je Josipović.

Grabar Kitarović složila se s Josipovićem da imamo profesionalce koje je vidjela na terenu u Afganistanu, međutim oni moraju biti odgovarajuće opremljeni, poručila je.

'Ne želi podupirati NATO i terorizam i imperijalizam. Vratio bih vojnike iz Afganistana jer predstavljaju i veliko opterećenje za proračun, oni bi trebali biti u zemlji i braniti zemlju', kaže Sinčić.

Oko pitanja treba li Hrvatska imati samostalno zrakoplovstvo ili bi naše nebo trebao čuvati netko drugi kandidati su bili jedinstveni i svi drže da moramo imati svoje zrakoplovstvo. Na tom pitanju Kujundžić je krenuo na Sinčića ispod pojasa.
'Sinčiću, pogledajte me u oči, Može vas biti sram što studirate šest godina na račun hrvatskih poreznih obveznika', žestok je bio Kujundžić.

'Vas može biti sram. Imao sam zdravstvenih problema, ne znate što govorite', branio se Sinčić, ali Kujundžić je inzistirao; znam ja jako dobro, sve sam saznao. Ne studira se zbog gripe punih šest godina.Hoćete li na svoju inauguraciju pozvati srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, pitao je Bago kandidate.
'Zašto ne?', rekla je Grabar Kitarović.

'Pozvat ću sve predsjednike iz susjedstva', odgovorio je Josipović.

Kujundžić bio obavio konzultacije i razgovor s Nikolićem pa onda vidio dok Sinčić jedini ne bi.
Kako bi reagirali na 'za dom spremni' na utakmici?'Očekujem od suca da prekine utakmicu. Ja ću otići sa utakmice', odgovorio je Josipović.

'Uzimam si pravo da ne odgovorim na ovo', odgovorio je Sinčić.

'To je za osudu, ali ne bih napustila utakmicu jer je to najčešća provokacija jedne skupine. Protiv sam miješanja politike u sport. Ali Josipović i drugi nisu reagirali kad se u Beogradu palila hrvatska zastava', rekla je Grabar Kitarović.

Kujundžić: To je za svaku osudu.

TV sučeljavanje je završilo...