'OKRŠAJ' NA RTL-u

Prvo sučeljavanje pretvoreno u predsjedničku 'kviskoteku'

22.12.2014 u 12:29

Bionic
Reading

RTL-ovo sučeljavanje, pod dirigentskom palicom Igora Bobića u prvih dvadesetak minuta izgleda doslovce kao kviz, po modelu kviskoteke, ali na osobnoj razini, gdje kandidati iznose isključivo znanje o vlastitoj osobi i suparnicima. Od prvog do trećeg pitanja nijedno nije izravno vezano za ovlasti i djelovanje predsjednika Republike Hrvatske

Koji je najveći problem u Hrvatskoj, zašto ste vi pravi kandidat za predsjednika i koga biste podržali u kampanji pored sebe, to su udarna RTL-ova pitanja kojima Bobić troši prvih 25 minuta udarnog termina prvo pravog sučeljavanje u ovoj predizbornoj kampanji.

Bobić je krenuo s pitanjem o najvećem problemu trenutačno u Hrvatskoj koje je postavio Ivi Josipoviću. Ovaj odgovara da je loše gospodarstvo najveći problem, a da je jedno od rješenja uspostavljanje ekonomije 21. stoljeća, više demokracije, regionalizacije. Kujundžić je odmah tražio repliku i ustvrdio da Josipoviću treba 100 godina da shvati to što je rekao, a u protureplici Josipović je uzvratio da je Kujundžić bio dio najkorumpiranije vlade u povijesti Hrvatske i zadnji je koji nešto treba govoriti. Počelo je dovoljno burno da ne bi bilo dosadno pratiti predsjedničku 'kviskoteku'.

Kujundžić traži da se promijeni Ustav stvarno, istinski, a ne samo polovično.

Ekonomski problemi, dužničko ropstvo, deložacije, ovrhe, to su problemi koje je naglasio Ivan Sinčić.


Nerad, korupcija i korumpiranost institucija koje bi se trebale boriti protiv nje, to je istaknuo Sinčić kao uzroke gospodarskog gliba Hrvatske.

Siromaštvo i teška gospodarska situacija, uz brojke o BDP-u i siromašnim ljudima te gladnoj djeci u školi, time Kolinda Grabar Kitarović ulazi u večerašnju utakmicu. Nakon što je ponudila da će povećati gospodarski rast, socijalnu sigurnost i druga područja u kojima misli djelovati, Sinčić je ustvrdio da nitko od njih troje ne može ništa govoriti o budućnosti, jer su zadužili Hrvatsku ili bili dio Sanaderove vlade.

Obrat u Kujundžićevu ponašanju je napad na Sinčića.

Od omalovažavanja od prije dva tjedna u sučeljavanju na HRT-u sada se obrušio na Sinčića da je ovaj dugo studirao, a završio tek tri godine fakulteta. Kujundžić svoju prednost vidi u odlučnosti, dok je Sinčićeva glavna osobina, prema njegovoj izjavi, u tome što je slobodan i nezavisan čovjek.

Sinčić želi vršiti pritisak na službe koje trebaju raditi protiv korupcije.

Grabar Kitarović tvrdi da Hrvatska ima dobre ljude i resurse, pa da nema razloga da bude siromašnija od drugih dijelova Europe. Ali, kaže Grabar Kitarović u izlaganju o svojim osobinama, Hrvatskoj nedostaje vodstva, a ona tvrdi da će to donijeti njezina opcija.

Na treće Bobićevo pitanje, o eventualnom podržavanju protukandidata ne ostvare li vlastiti cilj, Sinčić je napao svih troje time da Kujundžić, Josipović i Grabar Kitarović pripadaju istoj politici i da će je nastaviti provoditi.

Nakon osobnog bloka, Bobić otvara RTL-ov blok 'politika i društvo', koji podrazumijeva ovo prvo pitanje 'vaše mišljenje o radu Vlade?

Troje naših kandidata mandat Milanovićeve vlade ocijenilo je nesposobnom i lošom, a jedino je Sinčić istaknuo dobar primjer, i to omogućavanje sjetve industrijske konoplje, dok je Josipović ustvrdio da je najgora vlada u povijesti Europe bila ona Ive Sanadera u kojoj je ministrica bila Grabar Kitarović. Sinčić je replicirao tvrdnjom da bi i vlada Tomislava Karamarka, kada bi HDZ eventualno pobijedio na parlamentarnim izborima, bila jednako pogubna za Hrvatsku, jer su sve do sada bile najamničke i nepoštene, a u funkciji privatnih interesa, ne naroda.

Pobačaj, pita Bobić. Na Kujundžiću je red, a ovaj bi se 'apsolutno prizivao na savjest'. 'Nitko ne može oduzimati život, taj tko oduzima život ne zna odakle dolazimo i kamo idemo'. Za Kujundžića je najveći problem to 'što nas nema', što se ne rađa dovoljno ljudi i Hrvatskoj i što mladi iseljavaju. To je jedan od razloga zbog kojih je on protiv pobačaja.

Sinčić ne bi odgovorio na pitanje o pobačaju, Kolinda govori da o tome trebaju građani odlučiti, a prije toga provesti raspravu između stručnjaka, ženskih grupa, uz to što bi ona uključila i vjerske organizacije. 'Postoje situacije u kojima je nemoguć nastavak trudnoće', upozorila je Grabar Kitarović. Pobačaj je uistinu vrlo loša stvar, ocijenio je Josipović, ali mora se dati ljudima izbora, jer bi zabrana vodila prema još većem problemu, a to mišljenje ranije je rekla i Grabar Kitarović.

Odnos prema crkvi otvorio je val općenitih fraza naših kandidata. Kujundžić smatra da danas ne postoji ni desnica ni ljevica u Hrvatskoj, a da je Katolička crkva jako zaslužna za očuvanje Hrvatske, Josipović kaže da je KC iznad toga da podržava jednog kandidata, a Grabar Kitarović ne želi komentirati djelovanje te organizacije. Sinčić je jedini tu rekao nešto konkretno: zalaže se za reviziju ugovora između Hrvatske i Vatikana.

Braniteljski prosvjed Bobić je razradio na nekoliko pod tema, gdje se povela rasprava o ministru Fredu Matiću. Josipović je rekao da je ministar ratni heroj, Kujundžić da radi protiv interesa branitelja, Sinčić da su probleme branitelje uzrokovale dosadašnje korumpirane vlade, a Grabar Kitarović je istaknula da je u šatorski prosvjed u Savskoj u Zagrebu odnijela vitamine i lijekove.

Biste li glasovali za samoga sebe, kako bi izgledao taj zakon da ga sada pišete, briljira Bobić.

Ono što je do sada bila glavna osobina predsjedničke kampanje, zabavljanje masa i izbjegavanja pravih predsjedničkih tema i ovlasti, RTL je odlučio poduprijeti, možemo zaključiti na osnovu sat i pol vremena koliko voditelj Bobić ispituje naše kandidate. Nakon uvodnih osobnih i političkih pitanja, za koja RTL misli da tresu Hrvatsku (pobačaj, Crkva, branitelji), nastavlja se s temama koje ni formalno nemaju nikakve veze s predsjedničkom funkcijom. Recimo, slavi li se kod nas Božić po tradiciji ili formalno, biste li smijenili ministra zdravlja da ste premijer, kako bi izgledao zakon o ZAMP-u da ga ponovno pišete, zahtjevi sindikata trgovine, nijedno od tih pitanja nema veze s Pantovčakom, a postavljaju se kandidatima u bloku od desetak minuta.

'Biste li išli u trgovinu na Božić, biste li išli u crkvu na Božić...' - nebitna pitanja pred završne riječi, kojima se polako primičemo kraju ovog praznog sučeljavanja RTL-a u kojem je moglo sudjelovati bilo kojih četvero građana koji bi govorili o sebi i drugima samo ne o predsjedničkoj funkciji.

'Birajte slobodno predsjednika, koji od prvog dana radi za opće dobro. Hoćete investicije, povezivanje južne Hrvatske s maticom, dobro za svoju djecu ili ćete ih ispraćati. Dragi hrvatski narode, vama je u rukama sve', teatralno završava Kujundžić.

'Povedimo Hrvatsku u bolju budućnost. Želite li bolju, socijalno osjetljivu i poduzetničku Hrvatsku, onda svoje povjerenje dajte meni. Ako vam je proteklih pet godina bolje, onda ne morate', zaključuje Grabar Kitarović.

'Nudim Hrvatsku koja je otvorena, za komunikaciju s Europom, za različitosti, za zelenu Hrvatsku, naprednu... Riješimo to već u prvom krugu. Ali ako želite onu koja se obračunava, odnosno ako želite Kevine jame, obračune, lustracije i sukobe...onda glasajte za drugu opciju', rekao je Josipović.

'Moja ideja vrijedi milijun glasova. Ne dozvolim bandi da dalje krade. Angažirat ću tajne službe da prisluškuju kriminalce, uz pomoć diplomacije otići ćemo u inozemstvo i istražiti gdje je kriminalni plijen i vratiti ga u Hrvatsku. Pravi neprijatelji Hrvatske su bankari i tajkuni protiv kojih ću se boriti', pozvao je Sinčić da se glasa za njega.