ŽELE DONOSITI ODLUKU

Građani protiv biranja predsjednika u Saboru

20.12.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Prema rezultatima ekskluzivne RTL ankete, koju je provela agencija Promocija plus, čak 88,8 posto ispitanih smatra kako je dosadašnji način biranja predsjednika, putem direktnih izbora, dobar

Treba li predsjednika i dalje birati na izborima ili je izbor bolje prepustiti zastupnicima u Saboru? O tom pitanju politika dvoji, ali građani imaju jasan stav.

Prema rezultatima ekskluzivne RTL ankete, koju je provela agencija Promocija plus, čak 88,8 posto ispitanih smatra kako je dosadašnji način biranja predsjednika, putem direktnih izbora, dobar. Svega osam posto njih prepustilo bi izbor predsjednika Saboru.

Zanimljivo je da u najvećoj mjeri, dosadašnji model podupiru glasači SDP-a i HDZ-a, iako su upravo čelnici tih stranaka znali koketirati s idejom izbora predsjendika u Saboru i kancelarskim modelom.

'Gospodin Karamarko i njegova stranka žele građankama i građanima oteti to pravo da neposredno biraju svog predsjendika ili predsjendicu. Ali mislim da takva jedna ideja nema prolaz i da neće proći', rekao je o ovoj temi predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

'Koliko sam ja shvatila, gospodin Karamarko je govorio hipotetski, više je izvučeno iz konteksta ono što je on govorio. Bude li bilo kakvog govora o mijenjanju izborne regulative, to će se dogoditi nakon izbora u skladu sa zakonom. Tu moraju sudjelovati sve političke stranke, mora biti javna rasprava. Ja osobno mislim da se predsjednika mora birati izravnim izborima', rekla je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, Kolinda Grabar-Kitarović.