LEKO NAJAVIO DALJNJE RASPRAVE

Glavni odbor SDP-a podržao Josipovićev program, pa i ustavne promjene

20.12.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a podržao je u subotu financijski plan stranke za iduću godinu, a raspravljalo se i o planovima za završnicu predsjedničke kampanje

"Danas smo raspravljali kako da ostvarimo prvi politički prioritet stranke na predsjedničkim izborima, drugim rječima da motiviramo članove i simpatizere kako bi naš kandidat Ivo Josipović dobio drugi predsjednički mandat možda u prvom krugu", rekao je nakon sjednice predsjednik GO SDP-a Josip Leko. Pojasnio je kako stranka to namjerava učiniti razgovorima i objašnjavanjem prednosti Josipovića pred drugim predsjedničkim kandidatima, njegove vizije i programa.

Leko je kazao i kako mu je teško procijeniti "iz rukava" koliko je realno očekivati Josipovićevu pobjedu već u prvom izbornom krugu, jer nema istraživanje kojim bi potkrijepio takvu procjenu, no ocijenio je da je Josipović kandidat s najvećim izgledima za novi predsjednički mandat.

Istaknuo je da je GO SDP podupro Josipovićev program, u kojem ostaje neposredan izbor predsjednika Republike.

Novinari su Leku pitali stvara li SDP-u problem to što se Josipovićev program temelji na ustavnim promjenama prema kojima je predsjednik stranke Zoran Milanović skeptičan.

"Ja vam mogu reći ono što je danas bilo na Glavnom odboru, a to je da mi apsolutno podupiremo predsjednikov program, a o samom strukturiranju ustavnih promjena vodit će se i javne i unutarstranačke rasprave", odgovorio je Leko.

Kad je riječ o stranačkim financijama, kazao je kako je financiranje stranke stabilno te kako je financijski plan za iduću godinu izglasan ogromnom većinom, s tri suzdržana i jednim glasom protiv.

"Novaca nikad dosta, ali financije su stabilne", rekao je Leko. Izvijestio je da je stranka predvidjela maksimalnih 15 milijuna kuna za financiranje kampanje za parlamentarne izbore. Kazao je i da su neki troškovi ostali nepokriveni, ali da ga to ne brine. "Ako dobro odradimo politički dio posla, onda će i financije biti pokrivene", rekao je Leko.

I potpredsjednik stranke Gordan Maras ističe kako će SDP, kao i uvijek do sada, izvršiti svoje obveze vezane uz kampanju za predsjedničke i parlamentarne izbore. "SDP nikad nije imao problema s financiranjem svojih kampanja iz legalnih izvora, ne kao neki drugi koji su vukli i sisali iz državnih poduzeća, a sada za to imaju i presude", rekao je Maras.

Iako ankete pokazuju smanjenje Josipovićeve prednosti pred HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović, Maras je uvjeren da je moguća Josipovićeva pobjeda već u prvom krugu.

"Nije bitno koliko će osvojiti drugi kandidati, bitno je da Josipović osvoji 50 posto plus jedan glas, kako ne bismo bespotrebno izlazili u drugi krug, jer je razlika u broju i strukturi glasova takva da će Josipović sigurno biti predsjednik Republike", uvjeren je Maras.