PREDALI FINANCIJSKE IZVJEŠTAJE

Evo koliko su kandidati dosad potrošili u kampanji

20.12.2014 u 17:39

Bionic
Reading

Stožeri troje predsjedničkih kandidata - Kolinde Grabar-Kitarović, Ive Josipovića i Milana Kujundžića podnijeli su Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) preliminarna izvješća o donacijama i troškovima izborne kampanje, a stožer kandidata Ivana Vilibora Sinčića najavio je da će to učiniti u zakonskom roku do ponoći u subotu 20. prosinca

Predsjednički kandidat Ivo Josipović je od početka kampanje prikupio oko 6 milijuna kuna, a potrošio oko 5,5 milijuna kuna, izjavila je u subotu za Hinu glasnogovornica njegovog Izbornog stožera Mladenka Šarić. Rekla je da je od ukupno prikupljenih šest milijuna kuna, Josipović iz donacija hrvatskih građana i tvrtki prikupio 2,1 milijun kuna, pri čemu veći broj donacija dolazi od građana. Ostatak novca dolazi od političkih stranaka koje su podržale kandidaturu Ive Josipovića.

Šarić je rekla da su u petak izvješća predali Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a u ponedjeljak će ih objaviti na internetskim stranicama predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu da je do sada u kampanji potrošeno oko 2,5 milijuna kuna, od čega su donacije 2,4 milijuna kuna. Izvješće je u subotu predano na vrijeme Državnom izbornom povjerenstvu, a u ponedjeljak će biti objavljeno i na web stranicama kampanje, izjavila je Grabar-Kitarović u subotu u Zagrebu.

Kandidat za predsjednika države Milan Kujundžić podnio je Državnom izbornom povjerenstvu preliminarno izvješće o donacijama i troškovima izborne kampanje, potvrđeno je iz njegova Stožera. Kujundžić je do sada od donacija, u novcu i kroz usluge, prikupio 564.000 kuna, a na kampanju potrošio 391.000 kuna, rekao je njegov glasnogovornik Ivan Hrstić.

Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić dosad je u kampanji potrošio oko 120.000 kuna donacija građana, od toga 20.000 kuna u novcu te oko 90.000 kuna donacija u uslugama, izjavio je voditelj njegovog Izbornog stožera Dušan Cvetanović.

Najavio je da će izvješće o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe i izvješće o troškovima (rashodima) izborne promidžbe stranka Živi zid objaviti na svojim internetskim stranicama.

Subota je krajnji rok do kojeg su predsjednički kandidati dužni Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti ta izvješća.

U DIP-u, koji je u subotu, zbog osobne predaje izvješća, radio do 13 sati, nisu željeli davati nikakve službene informacije o pristiglim izvješćima, upućujući medije na izborne stožere predsjedničkih kandidata.

Rok za osobnu dostavu izvješća o donacijama i troškovima predsjedničkih kandidata istekao je u subotu u 13 sati, no kandidati ih mogu poslati i poštom i to do subote u ponoć. Bitno je da na preporučenoj pošiljci bude žig 20. prosinca.

Poštom poslana izvješća u DIP će dospjeti u ponedjeljak, odnosno utorak, no to će, još uvijek, biti u roku. To je i razlog zbog kojega u subotu iz DIP-a nisu željeli navoditi kandidate koji su već ispunili obvezu, tumačeći da bi ih se, ako neka izvješća stignu poštom i u roku, neopravdano favoriziralo.

Javnosti izvješća o donacijama i troškovima trebaju biti dostupna do ponedjeljka u ponoć. Kandidati ih mogu objaviti na svojim web stranicama, web stranicama stranke koja ih je kandidirala ili pak u dnevnom tisku.