UOČI IZBORA

Bauk popodne objavljuje popis birača

19.12.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Poslijepodne će biti objavljen popis birača, a već neko vrijeme govorim da ih ima između 3,7 i 3,8 milijuna. Skoro 40.000 građana se pobrinulo za to da mogu glasati jer na dan izbora neće biti u mjestu prebivališta, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk gostujući u emisiji hrvatskog radija 'Poligraf'.

U emisiji urednice Milene Jukić Ugrin gostovali su Arsen Bauk, Ines Krajčak, Dragan Zelić i Krešimir Planinić. Na pitanje zašto inicijativa U ime obitelji traži smjenu ministra uprave, Planinić je rekao kako su tražili njegovu ostavku iz dva razloga. 'Jedan su nesređeni popisi birača jer imamo dva popisa birača, a to je neodrživo. Ministar je najavljivao da je prioritet da se to sredi i uskladi. Sada imate jedan broj birača koji je u registru, a drugi se mijenja svako malo, kad ga spominju u javnosti. Drugi razlog je taj što je inzistirao na tome da je za raspisivanje referenduma potrebno više potpisa no što je zaista potrebno', dodao je.

Ministar Bauk je dodao kako je svaki put upozoravao skupljače potpisa da im možda neće biti dovoljan broj kojim raspolažu te da u ukupan broj birača ubrajaju i one iz dijaspore, javlja portal HRT-a. Umjesto da me pohvale što sam ih upozoravao, oni me napadaju, ali valjda im je lakše napadati političare nego Ustavni sud, rekao je Bauk.

Republika Hrvatska je specifična jer smo imali ratno nasljeđe, imamo veliku dijasporu i zato imamo puno nejasnoća. Važno je da se na dan izbora neće pojaviti neki fiktivni birač i eventualni umrli birač - oni neće biti na popisu birača, rekao je Zelić.

Krajčak je naglasila kako se Zakon o prebivalištu pokazao poprilično uspješnim. Kada Hrvatska dobije podatak o tome da je preminuo njezin državljanin u inozemstvu, on se briše iz registra i podaci se redovito ažuriraju, dodao je Bauk.

Na izborima će kao promatrači sudjelovati i 682 volontera iz inicijative U ime obitelji, rekao je Planinić. Dežuramo na izborni dan, a uloga promatrača važna je kako bi se cijeli proces bolje kontrolirao. Apelirali smo na to da se angažiraju nezaposleni, ali adekvatno educirani građani, kako bi na dnevnicama zaradili barem nešto, rekao je Zelić. Krajčak je dodala da građani sve nepravilnosti mogu odmah prijaviti DIP-u, GONG-u ili drugim promatračima.

Na optužbe da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pogodovao inicijativi U ime obitelji tiskanjem plakata i iznajmljivanjem štandova, Planinić je izjavio da su leci bili tiskani u svrhu demokratizacije i da je riječ o donaciji zbog koje su zahvalni.