LOV NA GLASOVE

Čime nas sve bombardiraju i u čemu griješe predsjednički kandidati?

12.12.2014 u 12:54

  • +4

Prvi dani službene kampanje

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Tatjana Janković

Bionic
Reading

Josipović brani titulu, Grabar Kitarović od diplomatkinje postaje žena iz naroda, a Kujundžić radoholičarski poduzetan. S uvjerenjem da su upravo oni najbolji izbor za, priznajmo, dobrano osiromašenu zemlju, predsjednički kandidati krenuli su u osvajanje simpatija i glasova birača. U prvih nekoliko dana službene kampanje i kroz dosadašnju pretkampanju, iskristalizirale su se poruke kojima kane osvojiti glasače

Kolinda Grabar Kitarović zajedno će s građanima mijenjati Hrvatsku iz zemlje apatije i zemlje iz koje se odlazi, u zemlju u koju se ljudi vraćaju, jer, tvrdi, moramo postati zemlja optimizma, domoljublja, europskih vrijednosti, poduzetništva. Obećala je prosperitetnu, razvijenu i jaku Hrvatsku.

'Nikome neću dopustiti da kaže da Hrvatska ne može biti bogata jer ima sve resurse i ljude te je zajedno možemo povesti u bolji život', poručila je istaknuvši da se na taj način mora pobijediti malodušje i bezidejnost u društvu. Naravno, obećala je da će 'završiti posao koji je započeo dr. Franjo Tuđman i odvesti Hrvatsku u blagostanje', a za snažniji dojam, riječi je potkrijepila i s velikom Tuđmanovom slikom na šoferšajbi autobusa kojim je krenula u predsjedničku kampanju, i to s Grobnika, kako bi pokazala da se od skromnih korijena, od maloga može napraviti puno.

JOSIPOVIĆEV 'PRAVI PUT'U 'DRUGU REPUBLIKU'

'Ustavne promjene najsnažniji su alat kojim raspolažem', poručuje Josipović, uz obećanje da će kao i dosad biti predsjednik svih građana svoje zemlje 'koji zna i mjesto i ustavnu poziciju predsjednika Republike'. Kroz ustavne reforme zalaže se za 'drugu Republiku', u koju će biti ugrađena volja većine građana. Poručuje da je njegov put – 'pravi put' koji, preko novog ustava ili projekta druge Republike kao temelja općeg društvenog i gospodarskog razvoja, vodi do bolje Hrvatske. Simbolike ima i u mjestu s kojeg je i Josipović krenuo u kampanju kao i prije pet godina – s Trga maršala Tita na kojem se nalaze važne institucije - HNK, zgrade Sveučilišta i Muzičke akademije. Naglasio je kako je u tom profesorsko-akademskom okružju proveo dobar dio života.

'Ovo je za mene vrlo važno mjesto, zapravo cijeli moj život. Ovdje je Sveučilište, moj Pravni fakultet na kojem sam studirao i radio, tu je nova Muzička akademija na kojoj sam studirao i radio, HNK, brojni muzeji', istaknuo je aktualni predsjednik, a sreću mu je došao poželjeti i premijer Zoran Milanović, iako mnogi PR stručnjaci smatraju da je za Josipovićevu kampanju bolje što manje njihova zajedničkog fotografiranja.

'Dosta se po medijima izvlači usporedba Kolinde Grabar Kitarović s Ivom Sanaderom. Po meni te usporedbe ne stoje. Grabar Kitarović nema tu karizmu neverbalne komunikacije koju je imao Sanader, a koji je po mnogima bio u tome najbolji. Nismo je još vidjeli u duelu s Ivom Josipovićem, koji je sličniji pokojnom Ivici Račanu. Josipović izražava taj profesorski background (doktor pravnih znanosti, sveučilišni profesor), dok Kolinda, koliko god bila na visokim pozicijama, igra na kartu žene iz naroda. U početku to nije bilo uočljivo, zapravo tek je bila došla iz inozemstva i nije se baš najbolje snalazila, no kako se razvija kampanja, vidljivo je da preuzima HDZ-ov način komunikacije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se do kraja kampanje transformirati iz diplomatkinje u kandidatkinju koja je iz naroda', komentirao je za tportalhr Željko Riha, stručnjak za komunikaciju i krizno komuniciranje s Londonske škole za odnose s javnošću.

Smatra da nije slučajnost ni to što je Ivo krenuo u kampanju u jutarnjim, a Grabar Kitarović u večernjim satima odnosno u ponoć, jer veli, dosad se moglo primijetiti da su i inače HDZ-ovci 'noćna ekipa', vole te večernje presice, dok je ljevica 'danja ekipa'.

U osvajanju desno orijentiranih birača, smatra Riha, Kujundžić je u prednosti. 'Prof. dr. Kujundžić pokazuje čvrstinu, liječnik je - stručnjak, muškarac i k tome stariji, dakle, ima sve kvalifikacije koje desni birači očekuju.'

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić krenuo je u kampanju iz grada simbola ratnog stradanja Vukovara, poklonio se Tuđmanovoj bisti, a kao čovjek iz naroda koji je sve što ima sam stekao, svojim radom i trudom, smatra da će ga podržati 'velik dio hrvatskog naroda koji je opljačkan i osiromašen vladanjem političkih elita koje se dijele na lijeve i desne, a ustvari su jednaki'. Prof. dr. Kujundžić radoholičar je i činjenicu da ne gubi vrijeme suptilno ističe, pa je tako između dviju teških operacija skoknuo do Državnog izbornog povjerenstva predati sakupljene potpise, a i u tijeku kampanje uspješno obavi zahtjevne hitne operacije na svom radnom mjestu, gastroeneterološkom odjelu KB Dubrava.

'Ne znam savjetuje li netko Milana Kujundžića ili on to radi samoinicijativno, ali to mu je odličan potez. Ne zaboravimo na razinu obrazovanja biračkog tijela. Mnogima već Kujundžićevo liječničko zvanje ulijeva povjerenje, poštovanje. Osim toga, ovime pokazuje da je kapacitet. Sposoban je operirati ljude i voditi kampanju. To je stil Milana Bandića. Vidjeli ste kako se Kolindi obilo o glavu jer je zatajila da je i dalje zaposlenica NATO-a, no liječniku nitko neće zamjeriti to što operira', smatra Riha.

Potencijalnim biračima Kujundžić poručuje da je 'Hrvatska neuređena zemlja u kojoj su brojni zakoni prilagođeni pojedincima i partijskim elitama da bi oni mogli pljačkati i vladati', Također, najavljuje da će kad postane predsjednik, a u što ni najmanje ne sumnja da će ga narod izabrati, ponajprije mijenjati Ustav. 'U novom Ustavu koji ću ja donijeti stajat će jedna istina i temelj hrvatske države, a to je Domovinski rat', možda je najsnažnija poruka nekadašnjeg HDZ-ovca, a današnjeg čelnika Hrvatske zore.

Kako smatra ugledni PR stručnjak Željko Riha, po broju potpisa četvrtom kandidatu, Ivanu Viliboru Sinčiću, osim što je mlad i neiskusan, kao predsjedničkom kandidatu ne ide u prilog ni činjenica da je student. 'U biti, imamo tri ozbiljna predsjednička kandidata – jednog lijevo i dva desno', kaže Riha. Njihovu borbu za Pantovčak možemo promatrati i kao boks meč, u kojem su dva izazivača, a Josipović brani titulu.

Iako su im programi i poruke više-manje isti, smatra Riha, puno tih izbornih obećanja izlazi iz okvira predsjedničkih ovlasti. Osamdeset posto izbornih obećanja ni nije ostvarivo. Josipović je kao aktualni predsjednik tu na domaćem terenu, no drži mrtvu utrku, a Grabar Kitarović sugerira da bi mogla preusmjeriti kampanju tako da više motivira desnicu.

'Josipović vodi neinventivnu kampanju, rekao bih da više sliči na mrtvu utrku. Kampanja podsjeća na boks meč – u kojem Josipović brani titulu; treba samo profesionalno odraditi sve runde do kraja. Sugerirao bih mu da mora biti oprezniji, jer HDZ ima veću glasačku mašinu, a što je uostalom demonstrirala Markićka s referendumima.

Činilo se da bi Grabar Kitarović mogla biti više kao umjereno desno orijentirana predsjednička kandidatkinja. A takva bi pokupila i lijeve birače. No ubrzo je krenula s floskulama iz Tuđmanova vremena i što će se više približavatidan izbora, to će više ići desno, bit će opasnija. Ako pametno odigra, može pridobiti desnicu. Možda čak Kujundžić dođe usituaciju da odustane i pozove svoje birače da daju glas Kolindi. No to je samo jedan od mogućih scenarija.


Najveće je iznenađenje predsjedničkih izbora mladi aktivist Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, veliki protivnik deložacija, ovrha i zagovornik lustracije svih ratnih i privatizacijskih profitera, za povratak monetarnog suvereniteta i općih civilizacijskih načela. S kampanjom od 'nula kuna' i bez podrške stranačke mašinerije, malo tko mu daje šanse za prolaz u drugi krug, no Sinčić je ipak uspio ući u elitnu četvorku predsjedničkih kandidata dok su neki zreliji i iskusniji kandidati podbacili.

Na pitanje trebaju li predsjednički kandidati u kampanji obići poplavljene lokacije ili branitelje, odnosno ratne vojne invalide koji i dalje prosvjeduju, Riha kaže kako im kao PR stručnjak ne bi to baš preporučio.

'Josipović je trebao ponovno obići branitelje jer ipak je predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske', smatra Riha. No, dodaje, da se općenito, predsjednički kandidati u kampanji trebaju držati lokacija koje su predviđene, a kloniti se visokonaelektriziranih situacija, da iskre ne krenu u neželjenu smjeru.