MALI DOPRINOS

Josipović pomogao lansirati Grabar Kitarović u NATO

11.12.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Pressing televizije N1, predsjednik Ivo Josipović komentirao je aktualne teme vezane uz svoje ustavne ovlasti - obranu, nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku - ali i brojne druge događaje. Komentirao je tako i rušenje na pod djevojke na skupu Kolinde Grabar Kitarović. Rekao je da se nikada ne smije primjenjivati sila te da je zanimljiv taj mentalitet da su djevojku istukli zbog nečega što je uzviknula

'Takvih incidenata ne smije biti, potpuno je nedopustivo nasilje', zaključio je.

Pretkampanju je obilježio, između ostalih, i jedan događaj vezan uz lijepljenje uvredljivih plakata na Josipovićev račun. Policija je promptno reagirala, uhitila počinitelja, a prekršajni sudac još revnosnije izrekao kaznu od dvjesto eura počiniteljima.

'Ja ne bih primjenjivao takvu kaznu, ali sudsku odluku valja poštovati. Čuo sam da je bilo mrtvačkih glava i lik Šešelja, a to vidim kao provokaciju suprotnih strana', zaključio je.

Osvrnuo se i na optužbe da ne čini dovoljno, da nije aktivan. 'Mislim da sam stalno u sedlu. Normalno je da me žele prikazati kao nesposobnog, da ne valjam i ništa ne radim. Mnogi od njih su prešli mjeru. Mnogo sam učinio - ušli smo u EU, popravili smo odnose sa susjedima, promijenjen je Ustav, bio sam na usluzi građanima...'

Odgovarajući na pitanje o njezinoj karijeri u NATO-u, rekao je da je to bez sumnje respektabilna karijera. 'Ako baš hoćete, mogu se pohvaliti da sam neki mali doprinos i ja imao u tome, jednim mišljenjem koje je trebalo, za NATO. Ali ne mogu reći - ona je to mjesto dobila svojim vrlinama. No budimo jasni - to je ipak samo administrativno mjesto', dodaje.

'Pokazao sam da sam neovisni politički faktor'

Gospodarstvo tone, BDP je u groznoj situaciji, na upit zašto dosad nije sazvao sjednicu Vlade, kaže da Vlada svakog tjedna o tome raspravlja. 'Predsjednik Republike nije oporba, a to što se predsjednika gura kao oporbu je dokaz da oporba ne radi dobro svoj posao', kazao je Josipović te zaključio da sa svim vladama surađuje na potpuno jednak način.

Josipović je kazao da je bio svjestan toga da je Hrvatska u lipnju bila na rubu bankrota, ali da smo uspjeli isplivati te da u takvim situacijama informacije doznaje kroz sastanke s premijerom i ministrima. Kazao je da se posljednji put s premijerom Milanovićem sastao prije otprilike mjesec dana.

Na upit je li ovakav nepopularan SDP teret njegovoj kampanji, kazao je da ne smatra da je tome tako. 'Istraživanje pokazuje da me građani ne vide kao dio Vlade, jer sam pokazao da sam neovisni politički faktor', zaključio je.

Više možete pogledati ovdje