VJETAR U LEĐA

Mesić potpisao za Josipovića: Drugo dvoje su 'neozbiljni'

06.12.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, potpisom je podržao predsjedničku kandidaturu svog nasljednika Ive Josipovića, s kojim se u rano subotnje poslijepodne susreo na kišnoj zagrebačkoj 'špici' na Cvjetnom trgu

Iako je prije 15-ak dana izjavio da neće podržati ni jednog kandidata, Stjepan Mesić u međuvremenu je odlučio da će podržati Ivu Josipovića, kojeg je podržao i prije pet godina. Mesić za tportal objašnjava da su se u posljednja dva tjedna 'stvari iskristalizirale'.

'Neki su odustali i sada je praktično ostalo pitanje njih troje. Ja sam se odlučio za predsjednika Josipovića. Smatram da nije napravio ni jednu stratešku grešku, dobro je zastupao Hrvatsku', kazao je Mesić, koji smatra da će se bitka u konačnici voditi između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Pritom, bivši predsjednik ne smatra ozbiljnim kandidatima ni predsjedničku kandidatkinju HDZ-a niti Milana Kujundžića.

'Što je Kolinda Grabar Kitarović napravila za Hrvatsku?'

'Taj Kujundžić ni jedan svoj istup ne završi a da mene ne napadne. Ne razumije da ako želi dobiti izbore, mora dobiti moje birače, a ne biti protiv mene. Ako netko ne uzima u obzir ono što misli milijun i pol ili dva milijuna ljudi, to je neozbiljan čovjek i njega ne mogu podržati', objasnio je Mesić.

Kolindi Grabar Kitarović zamjera pak što 'proziva tko što nije napravio, a ne govori što je ona to napravila u NATO-u'.

'Koje su naše firme dobile posao za NATO savez? Ako je u vrhu tamo, valjda je mogla nešto učiniti da animira neku našu firmu, da obavijesti da je otvoren neki tender. Nije, dakle, rekla što je to ona učinila. Rekla je da će rehabilitirati generale. Neka imenuje jednu zemlju NATO-a gdje generali udruženo poručuju svom zapovjedniku preko medija što žele. Takvog slučaja nema. Oni nisu otišli nečasno, već sa svim privilegijama koje imaju kao generali zaslužni za obranu zemlje. Nema ona što njih rehabilitirati', ističe Mesić.

Što je, po njemu, napravio Josipović i podržava li njegove ustavne promjene?

'Smatram da je ipak napravio, u smislu predstavljanja države, sve što je bilo potrebno i da nema razloga da i u drugom mandatu ne napravi sve što je potrebno', navodi Mesić.

Kad su u pitanju ustavne promjene, Mesić napominje da se tek stvara prijedlog novog Ustava i da će 'sama kreacija biti definitivno dovršena kada se u to uključi stručna i šira javnost'.

On smatra da je to stvar koja se treba riješiti između Vlade i predsjednika. 'Postoje stvari koje je trebalo riješiti. Ako se predsjednik ne slaže s nekom odlukom ili zakonom, bilo bi dobro da odmah može ići pred Ustavni sud i da u međuvremenu dođe do zastoja provedbe. Ustavni sud u najkraćem vremenu mora donijeti odluku i tako se zapravo ubrzava rješavanje problema', objasnio je Mesić ono što se kolokvijalno naziva 'predsjedničkim vetom' na hrvatski način.

Podršku Josipoviću potpisao je, kaže, u svom uredu, a što se tiče druženja na Cvjetnom, rekao je da će 'malo prošetati i sresti sve koji budu tamo'.

Kad je u pitanju predsjednička (pred)kampanja, Mesić se nada da će njezin nastavak biti mirniji. 'Nije dobro da se Hrvatska toliko dijeli, posebno kad je bilo pitanje Šešelja, da Hrvatska toliko gubi vremena na notornom i pomahnitalom zločincu', rekao je Mesić, koji smatra da je i djelovanje Haškog suda u njegovu slučaju neozbiljno i za svaku osudu.

'Nisam rekao da se Kujundžić išao klanjati Paveliću'

Procjenjuje li Mesić da bi Josipoviću njegova podrška mogla biti od presudne važnosti?

'Nije mu nužna moja podrška niti će to biti presudno. To je glas jednog mirnog umirovljenika', šeretski je rekao Mesić.

Smatra da bi Josipović 'svakako pobijedio' Kolindu Grabar Kitarović. Na 'piku' mu je ipak Kujundžić.

'Kujundžić me svakog dana proziva, a do danas ga nisam spomenuo. Niti sam rekao da se išao klanjati Anti Paveliću niti me to interesira. Ovo što govori – to su obećanja koja ne može izvršiti. Trebao bi se koncentrirati na ono što može izvšiti.'

Tko je, po njemu, lošiji kandidat - Kujundžić ili Grabar Kitarović?

'Oboje su neozbiljni kandidati, jer ne nude rješenja u pitanjima za koja imaju ovlasti', rekao je Mesić.