'PREDSJEDNIK SVIH GRAĐANA'

Josipovićeva taktika: Rukovanje na konkurentskim štandovima

04.12.2014 u 13:48

  • +3

Josipovićeva politička gesta

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

Bionic
Reading

Sukladno svojem izbornom sloganu: Predsjednik svih građana, aktualni šef države koji se bori za drugi mandat na Pantovčaku Ivo Josipović, zamijetili smo, tijekom posjeta svojim volonterima na štandovima diljem Hrvatske ne propušta priliku pozdraviti aktiviste svojih protukandidata. Uljudno ih pozdravi i kratko popriča s njima, taman toliko da reporterski objektivi uhvate tu politički pristojnu i hvalevrijednu gestu tolerantnog političara. Novinari s terena najčešće su bilježili Josipovićevu ispruženu ruku i srdačan osmijeh kada pristupa aktivistima svoje protivnice Kolinde Grabar Kitarović, koja ga u svojim nastupima žestoko napada

'Nastupi HDZ-ovaca, bilo u tijelima HDZ-a ili na javnoj sceni, forsiraju moje svrstavanje ovdje ili ondje, a ja to ne želim. Želim biti predsjednik koji je stranački neutralan i koji je predsjednik svih građana. Nastojat ću se oduprijeti pritisku svrstavanja', izjavio je svojedobno Josipović. Istaknuo je kako ankete pokazuju da će dobiti glasove s ljevice te lijevog i desnog centra.

Kolinda Grabar Kitarović najviše si je dala oduška na sinoćnjem predizbornom skupu u Bjelovaru, odakle je Josipovića indirektno optužila za sudioništvo u veleizdaji i korupciji koje je, prema njoj, počinila Vlada Zorana Milanovića, jer je iz EU fondova povukla tek 25 posto raspoloživog novca.

Još nismo čuli Josipovićevu reakciju na protivničku provokaciju, jer u predizbornom zagrijavanju znao joj je žestoko uzvratiti. No hoće li se u regularnoj kampanji suzdržati od negativne retorike, uskoro ćemo doznati, a ovisno o tome moći ćemo i objektivnije sagledati njegova rukovanja s konkurentskim volonterima. Vidjet ćemo, naime, jesu li bila tek poza za reporterske objektive ili odraz izborne politike sukladno kojoj će voditi pozitivnu kampanju. A to znači da će se predstavljati kao kandidat koji je iznad aktualnih ideoloških podjela, odnosno kao suprotnost svojim najljućim izazivačima čija kampanja jednim dijelom baš ide na razbuktavanje ideoloških strasti svojih birača. Zbog toga su u javni medijski prostor puštene informacije o kompromitirajućoj komunističkoj prošlosti Josipovićeva oca kojima se aktualnog predsjednika nastoji diskvalificirati u izbornoj utrci.

'Za provjeru podataka o tome tko je bio zapovjednik Golog otoka, treba tek otići u arhive i pogledati dokumente. Naravno, oni koji lansiraju insinuacije to ne čine, jer se dokumenti ne uklapaju 'u teoriju'. Bez ikakve potpore u povijesnim dokumentima iznose i tvrdnje o sudjelovanju u progonima sedamdesetih prošlog stoljeća. Smatram da ozbiljni mediji ne bi trebali davati legitimaciju nositeljima prljave kampanje koji, kako ste vidjeli, za svoje 'teorije' nisu ponudili nijedan dokument ili drugi relevantni dokaz. Profesionalna je obveza odgovornih medija da sami provjere točnost ili netočnost određenih tvrdnji kada za njih postoje javno dostupni izvori, svjedoci ili povijesni dokumenti. Demokratska je odgovornost svih kandidata u izborima da se suprotstave difamaciji protivnika difamacijom njihovih obitelji. Moralna je obveza čitavog društva da se odupre podmuklom pokušaju zamjene identiteta i uvođenju principa totalitarnog biologizma na mjesto demokratske politike. Ja sam, a ne moj otac, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske', poručio je Josipović u izjavi za Večernji list