PAZITE, ROK CURI

Kako postati član biračkog odbora i zaraditi do 600 kuna

02.12.2014 u 16:18

Bionic
Reading

Dragan Zelić otkriva za tportal.hr da su u GONG-u ovih dana zaprimili puno upita građana o tom kako mogu postati članovi biračkih odbora. Interes je vjerojatno potaknut velikom nezaposlenošću. Naime, dnevnica od oko 300 kuna, odnosno 600 kuna ukoliko bude i drugog izbornog kruga, nije zanemariva.

'Trebaju se javiti svojim gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima, koje pozivam da kod imenovanja biračkih odbora vode računa da uključe nezaposlene osobe koje, naravno, imaju odgovarajuće kvalifikacije', kaže GONG-ov izvršni direktor, napomenuvši da je prije nekoliko godina i DIP uputio sličan prijedlog općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima.

O visini honorarima za članove biračkih odbora pitali smo Državno izborno povjerenstvo iz koje su nas informirali da tek trebaju donijeti Odluku o utvrđivanju visine naknade za rad predsjedniku, zamjeniku predsjednika, članovima i zamjenicima članova biračkih odbora na biračkim mjestima za provedbu predsjedničkih izbora RH.

GONG-ova računica utemeljena je na činjenici da su predsjednici, potpredsjednici i članovi biračkih odbora za svoj rad na lokalnim izborima 2013. godine dobili naknadu od 300 kuna neto po osobi. Stoga vjeruju da bi visina honorara i na ovim izborima mogla ostati ista.

Općinsko izborno povjerenstvo, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenuje biračke odbore. Državno izborno povjerenstvo ne sudjeluje u imenovanju članova biračkih odbora. Birački odbori neposredno provode glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske i osiguravaju pravilnost i tajnost glasovanja.

Birački odbor imenuje se za svako mjesto na kojem se glasuje. Čine ga predsjednik i dva člana. Predsjedniku i članovima odbora određuju se zamjenici. Član biračkog odbora kao i zamjenik člana biračkog odbora može biti samo osoba koja ima biračko pravo. Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici ne mogu biti članovi nijedne političke stranke.

Općinsko izborno povjerenstvo, gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba imenovat će članove i zamjenike članova biračkog odbora najkasnije pet dana prije dana izbora za predsjednika Republike Hrvatske, odnosno najkasnije do 22. prosinca 2014., podsjeća stranica predsjednicki-izbori.hr

Osobe koje žele postati članovi biračkog odbora na nadolazećim predsjedničkim izborima mogu se obratiti nadležnom općinskom ili gradskom povjerenstvu koji su zaduženi za određivanje članova izbornog povjerenstva te zatražiti više informacija o samoj prijavi. Popis povjerenstava bit će dostupan na službenoj stranici www.izbori.hr