SPOR TUTIĆA I KOLINDE

'HDZ nije platio 'Moju domovinu' za puštanje u frizeraju'

28.11.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Kada se 11. studenog na predstavljanju programa Kolinde Grabar Kitarović zaorila iz zvučnika možda najpopularnija domoljubna pjesma, 'Moja domovina', u stožeru HDZ-ove kandidatkinje sigurno se nisu nadali pozivu autora pjesme, Zrinka Tutića, koji je od njih tražio dodatan novac za izvođenje iako je HDZ već platio ZAMP-u. Dok u HDZ-u tvrde da Tutić ne može naplatiti ono što je već plaćeno, autor kaže da su pobrkali lončiće

HDZ-u je ZAMP za izvođenje 16 pjesama na skupu u Westinu naplatio 700 kuna. Obrazac na stranicama ZAMP-a je ispunjen te je stigla faktura koja je i plaćena. No tada kreću problemi. Nekoliko dana nakon tog događaja stožeru Kolinde Grabar Kitarović javlja se Zrinko Tutić i traži 20 tisuća eura. Glasnogovornik stožera Mladen Pavić kaže nam kako je Tutić tu svotu očito tražio za eventualna buduća izvođenja 'Moje domovine'. 'Ta je pjesma tamo puštena i nakon toga nije bilo izvođenja. Tutić želi prodati nešto što je već prodano', poručuje Pavić.


S druge strane, Tutić tvrdi da je velika razlika izvodi li se pjesma kao podloga u nekom kafiću ili 'frizeraju' ili u propagandne svrhe. 'Kada se krene od pogrešne premise, onda stvari dobivaju drugačije značenje. Javno izvođenje je jedno, a korištenje u propagandne svrhe nešto posve drugo', kaže Tutić za tportal. Pokušao je tu razliku dočarati na sljedeći način: 'Obaveza lokala i frizeraja je platiti za izvođenje. No ako se u tom lokalu ili frizeraju događa promocija recimo neke knjige, to je onda nešto posve drugo.'

Na mrežnim stranicama ZAMP-a mogu se naći obrasci koje korisnici moraju ispuniti. U njima moraju navesti vrstu događanja, mjesto događanja, okvirni broj osoba koje prisustvuju tom događanju i slično. Stoga je pitanje jesu li u HDZ-u naveli pogrešnu namjenu ili su im pak u ZAMP-u zaračunali prema pogrešnoj tarifi.

Tutić kaže da pregovara s HDZ-om jer mu je u interesu da se izvode njegove pjesme.

Tvrdnje iz HDZ-a da iza ovog skandala i Tutića zapravo stoji Ivo Josipović autor nije želio komentirati. Naime, prema pisanju Večernjeg lista, Tutić navodno radi pjesmu za kampanju aktualnog predsjednika. To ni on ni iz Josipovićevog stožera nisu željeli komentirati. No zanimljivo je spomenuti kako se na skupu Kolinde Grabar Kitarović u Westinu našao i Josipovićev prijatelj Marko Vojković, vlasnik tvrtke Emporion koja ubire naknadu za autorska prava u ime ZAMP-a i HDS-a te blizak prijatelj Ive Josipovića.


'Moja domovina' na skupu Kolinde Grabar Kitarović