PRAVI PUT! BOLJA ILI NOVA HRVATSKA

Na štandovima osvanuli izborni slogani predsjedničkih kandidata

25.11.2014 u 16:06

  • +7

Tko je potpisao za Josipovića?

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: I.E.M.

Bionic
Reading

Pretendenti za predsjednika RH od danas pa sve do ponoći 6. prosinca, dakle 12 dana, imaju rok za prikupljanje najmanje 10.000 potpisa kako bi se kvalificirali za predsjedničku utrku 28. prosinca. Ne gubeći vrijeme, troje najaktivnijih među njima odmah su jutros na glavnim gradskim pultovima postavili štandove i krenuli u akciju prikupljanja potpisa. Na štandove su izvjesili propagandni materijal iz kojeg iščitavamo glavne izborne slogane, ne baš inventivne, ali lako pamtljive

Izborni tim aktualnog predsjednika Ive Josipovića, unutar kojeg je i poznati stručnjak političkog marketinga Krešimir Macan, za novi predsjednički mandat iznjedrio je slogan 'Pravi put!', odnosno, 'To je pravi put! Potpiši za predsjednika svih građana'.

Njegova izazivačica, kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera Kolinda Grabar Kitarović, Josipovića će pokušati nadigrati i uz pomoć slogana 'Za bolju Hrvatsku', odnosno, 'Zajedno za bolju Hrvatsku'.

Drugi kandidat desnice, bivši HDZ-ovac Milan Kujundžić, čije izjave svakodnevno pune novinske stupce, odabrao je slogan 'Naš predsjednik Milan Kujundžić', koji kombinira s krilaticom šireg dometa: 'Nova Hrvatska.'

Sličan slogan na predsjedničkim izborima 2009. koristio je tadašnji Kujundžićev stranački kolega i bivši čelnik HGK-a Nadan Vidošević, koji se za predsjednika bio kandidirao neovisno o HDZ-u. Vidošević je na Pantovčak jurišao sa sloganom: 'Nadan Vidošević – treći hrvatski predsjednik.' Na izborima je loše prošao, a poslije mu se imidž totalno urušio, budući da ga Uskok tereti da je mozak velike korupcijske afere isisavanja javnog novca, poznate kao afera Remorker.

Ivana Rudu za predsjednika – jednostavan je slogan koji građane mami do njegova izbornog štanda gdje svojim potpisom mogu podržati njegovu kandidaturu. Uglednog stečajnog upravitelja i odvjetnika Ivana Rudu u izbornu utrku nagovorili su radnici tvrtki u kojima je vodio stečajne postupke, a njih su podržali i član Akademije tehničkih znanosti Ivan Miloš, stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura, zviždač Srećko Sladoljev, sindikalist Ozren Matijašević...

U povodu početka prikupljanja potpisa za kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak kako očekuje da će prikupiti dovoljan broj potpisa, najavivši da će se i sama uključiti u prikupljanje na štandovima u Zagrebu i drugim gradovima.

'Vjerujem u dobre rezultate. Idemo na broj potpisa koji nam treba. I ja ću se svakako uključiti u to i bit ću na štandovima, kako u Zagrebu, tako i u drugim gradovima koje budem posjećivala ovih dana', izjavila je Grabar Kitarović uoči svečane dodjele Nagrada hrvatskog glumišta u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predsjednik Republike u Bjelovaru je odgovorio na prozivke da koristi Ured predsjednika, odnosno, svoju funkciju u predsjedničkoj kampanji.

'Već sam to sto puta komentirao. Jel' vidite negdje kampanju oko mene? Ne vidite, jel' tako? Vidite li da sam tu s čelnicima županije i grada? Stranka kojoj pripada jedan od čelnika podržava protukandidatkinju. To je jedan mali spin, a ako ih to veseli, dobro je', kazao je predsjednik RH u izjavi za Media servis.

Također je rekao: 'Namjeravam pobijediti. Mislim da imam dobar program za Hrvatsku, koji otvara novu stranicu, posebice kada je riječ o novom institucionalnom okviru pa posljedično i gospodarskom razvoju.'

Upitan o optužbama protukandidatkinje iz HDZ-a Grabar Kitarović da na nogometu skuplja jeftine političke bodove, Josipović je odgovorio: 'Ništa.'

'Potpisi za predsjedničku kandidaturu skupljaju se diljem Republike Hrvatske jer kandidat uživa široku podršku građana, kao i dvadeset političkih stranaka', istaknuto je iz Josipovićeva izbornog stožera.
Građane upozoravamo da se potpisi za predsjedničke pretendente mogu prikupljati isključivo na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo (DIP), a da svaki birač može potpisati samo jednog kandidata.


Transparency International Hrvatska pozvao je predsjedničke kandidate da pošteno i financijski transparentno vode kampanju, ali i predkampanju, za koju obveza financijskog izvješća nije propisana zakonom.
Povodom stupanja na snagu Odluke Vlade RH o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, Transparency International Hrvatska traži od budućih kandidata da kampanju vode transparentno i pošteno, dosljedno poštujući Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

'Svaki predsjednički kandidat ima priliku postati predsjednik Republike Hrvatske u poštenom i transparentnom natjecanju i da se pri tome dosljedno zalaže i da prakticira stvarnu borbu protiv korupcije. Jasan pokazatelj bit će nam transparentno raspolaganje novcem koji će kandidati prikupiti tijekom kampanje, kao i točno prikazivanje svih troškova u završnim izvještajima. Iako zakon nije propisao izvještavanje o financijskim tokovima predkampanje, na budućim predsjedničkim kandidatima je da to isprave javnim prikazivanjem svih stvarnih troškova', poručila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.

RTL Autor: RTL
RTL Autor: RTL